Här står flygplanen parkerade i Sverige

105 flygplan står parkerade på flygplatser i Sverige i väntan på att få flyga igen efter coronakrisen. Flest flygplan står och vilar på Arlanda flygplats följd av Ängelholm, Göteborg och Stockholm Bromma.

Av de totalt 105 flygplan som enligt data från Eurocontrol står parkerade på svenska flygplatser i väntan på att coronakrisen ska dra över är ungefär hälften, 50 stycken, narrowbodyflygplan. Detta är främst flygplan från SAS, Norwegian och SunClass Airlines. Av de övriga parkerade flygplanen i landet är 26 stycken turbopropflygplan, nio regional jets, sju widebodyflygplan och 13 stycken som klassas i kategorin övriga flygplan enligt Eurocontrol.

Den flygplats som har flest flygplan i förvar är också landets största flygplats, Stockholm Arlanda Airport. Flygplatsen har 69 flygplan parkerade och av dess är det 49 narrowbodyflygplan som exempelvis Airbus A320 och Boeing 737. Även samtliga widebodyflygplan som står parkerade i Sverige står på Arlanda, varav tre tillhör SAS, två tillhör Norwegian och två tillhör TUIfly Nordic. Bakom Arlanda är Ängelholm Helsingborg Airport den flygplats med flest flygplan parkerade då BRA valt att parkera sina tolv ATR 72-600 på den skånska flygplatsen.

Göteborg Landvetter, Stockholm Bromma och Örebros flygplats har fem flygplan vardera parkerade hos sig medan Malmö Airport har tre turbopropflygplan i förvar. Övriga flygplatser som har flygplan parkerade hos sig är Malmen utanför Linköping, Torsby, Sundsvall och Norrköping. Eurocontrols data visar även att ett flygplan står parkerat på Scandinavian Mountains Airport då flygplatsens ICAO-kod ESKS nämns. Dock är flygplatsens namn Strängnäs flygbas som varit stängd sedan 2005, som tidigare använt ESKS som ICAO-kod.

Av flygbolagen är det SAS som har flest flygplan parkerade i Sverige, 44 stycken, följt av BRA med 14 och Norwegian med 13 flygplan parkerade i väntan på att flygtrafiken ska återupptas efter coronakrisen. Ett antal, för Sverige, udda flygbolag har också flygplan parkerade i landet. Exempelvis har det spanska lågprisflygbolaget Volotea, skotska Loganair och irländska Stobart Air flygplan parkerade i Sverige. Voloteas flygplan är troligen i Sverige för underhåll, detsamma för Loganair och Stobart Airs flygplan är troligen en ATR som man tagit över efter Flybes avslutade samarbete med SAS. Uppgifterna kring detta är dock enbart spekulationer.

Totalt står närmare 5 500 flygplan parkerade i Europa i väntan på att få flyga igen efter coronakrisen.

(Foto: Peter Wemmert/Kameratrollet)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.