Fyra Norwegian-bolag i konkurs – 4 700 anställda utan jobb

Norwegians fyra dotterbolag för piloter och kabinpersonal i Sverige och Danmarj har ansökt om konkurs och detta berör 4 700 anställda.

Effekterna av COVID-19 innebär att nästan all flygverksamhet hos Norwegian har upphört samtidigt som stora personalkostnader kvarstår. Piloterna och kabinpersonalen är i huvudsak anställda i olika dotterbolag inom Norwegiankoncernen, och fyra av dessa i Sverige och Danmark försätts nu i konkurs. Det återstår inget annat alternativ för dessa bolag än att ansöka om konkurs trots de åtgärder som Norwegian vidtagit för att minska kostnaderna uppger flygbolaget i ett pressmeddelande.

Beslutet att ansöka om konkurs för Norwegians fyra dotterbolag, ett i Sverige och tre i Danmark, Pilot Services Sweden AB, Norwegian Pilot Services Denmark ApS, Norwegian Cabin Services Denmark ApS och Norwegian Air Resources Denmark LH ApS, har fattats av bolagens styrelser idag måndag och berör 4 700 anställda. En faktor till besluten om konkurs är att permitteringsmöjligheterna är sämre i Sverige och Danmark än i Norge. Det innebär att kostnaderna kvarstår även om piloter och kabinpersonal inte arbetar medan staten i Norge däremot tar hela lönekostnaden under permitteringen.

”Det här är den värsta krisen någonsin för flygbranschen och vi har gjort allt vi kan för att undvika det som nu sker med våra dotterbolag i Sverige och Danmark. I likhet med våra konkurrenter, har vi bett om statligt stöd i både Sverige och Danmark. Den första formella ansökan till svenska myndigheter skickades för en månad sedan men det har fortfarande inte kommit några konkreta förslag på likviditetsåtgärder. Vi har inte tid att vänta eftersom bolaget befinner sig i akut kris”, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

Till följd av att behovet av piloter och kabinanställda nu är i det närmaste obefintlig har Norwegian även sagt upp avtalen med OSM Aviation och Rishworth som levererar crewtjänster till Norwegian. Dessa bolag har flygande personal i Sverige, Spanien, England, Finland och USA. Ungefär 700 piloter och 1 300 kabinanställda med bas i Norge, Frankrike och Italien berörs inte av konkurserna.

Norwegians flygbolag med drifttillstånd i Sverige, Norwegian Air Sweden berörs inte av konkurserna. I det svenska flygbolaget har Norwegian 54 flygplan och ett tillhörande drifttillstånd. Norwegian har inte trafikerat några linjer i Sverige och Danmark på flera veckor till följd av Corona.

De dotterbolag som ansöker om konkurs och avtalen med crewtjänster som har sagts upp påverkar totalt 1571 piloter och 3134 kabinanställda i Sverige, Danmark, Finland, Spanien, Storbritannien och USA. Cirka 700 piloter och 1300 kabinanställda med bas i Norge, Frankrike och Italien berörs inte. Detta talar för att Norwegian framöver kommer att fokusera sin verksamhet till Norge framöver.

(Foto: Bene Riobó)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.