Får Airbus A321LR en ny roll hos SAS i spåren av coronakrisen?

Under slutet av förra året berättade SAS att deras första av totalt tre Airbus A321LR skulle sättas i trafik i september 2020 på Köpenhamn-Boston. Coronakrisen håller dock på att rita om kartan för flygindustrin och det kan innebära att A321LR får en annan roll hos SAS än vad som var tänkt från början.

Många flygbolag världen över förhandlar med flygplanstillverkare och leasingbolag om att skjuta fram leveranser av nya flygplan då behovet av flygplanen helt enkelt inte finns. Airbus VD Guillaume Faury har sagt att man förhandlar med sina kunder flygplan för flygplan för att komma fram till lösningar och frågan är om SAS kommer att ta emot den första leveransen av totalt tre Airbus A321LR under året?

Enligt tidigare planer skulle SAS sätta den första A321LR i trafik den 18 september på sträckan Köpenhamn-Boston. A321LR är en version av Airbus senaste A320-familj, A320neo, med extra lång räckvidd, upp till 4 000 nautiska mil, vilket innebär att den har kapacitet att flyga exempelvis långlinjer mellan Europa och Nordamerika. Samtidigt är flygplanet betydligt mindre än traditionella långlinjeflygplan som Airbus A330 och Boeing 777 vilket innebär att flygbolagen kan trafikera nya långlinjer där det inte finns en efterfrågan som motsvarar stora långlinjeflygplan.

Detta har fått flera att spekulera kring var SAS kan tänkas sätta in A321LR på sitt linjenät. SAS har i ett pressmeddelande nämnt att A321LR har räckvidd för att flyga till Kanada, Mellanöstern och Indien vilket kan ge en indikation om var SAS tänkt att flyga med de tre nya flygplanen från Airbus. För svensk del har en linje som Göteborg-New York också poppat upp i diskussionerna kring var SAS kan tänkas sätta in A321LR som i SAS konfiguration ska ha plats för 157 passagerare jämfört med en traditionell långlinjetyp som Airbus A330 som tar drygt 260 passagerare per flygning. Det återstår dock att se om coronakrisen kastar om helt i SAS strategi för A321LR.

När nu efterfrågan på flygresor spås minska och inte ha återhämtat sig till 2019 års nivåer förrän år 2023 kommer en del flygbolag att vara för stora i förhållande till den efterfrågan som råder. Dels genom för mycket personal men också genom för stora samt för många flygplan. För SAS del skulle den minskade efterfrågan innebära att Airbus A321LR-flygplanen trots allt kommer väl till pass. Istället för att trafikera nya ”tunnare” flyglinjer så kan A321LR gå in på SAS befintliga långlinjer där det blir en minskad efterfrågan på grund av coronaviruset. Flygplanstypen kan flyga till destinationer som Chicago, New York och Washington DC från Skandinavien och kan komplettera SAS befintliga widebody-flotta som då får ett mindre flygprogram än tidigare tänkt.

Coronakrisen har inneburit att äldre flygplanstyper fasats ut snabbare än tänkt hos flera flygbolag. Både KLM och Lufthansa har valt att fasa ut Boeing 747 respektive Airbus A340-600 tidigare än tänkt på grund av en minskad efterfrågan på flygresor till förmån för något mindre flygplansflottor med effektivare flygplan än äldre oftast fyrmotoriga flygplan. SAS har idag åtta fyrmotoriga Airbus A340-300-flygplan i sin flotta som skulle kunna komma att fasas ut som en konsekvens av coronakrisen och ersättningen för flygplanen kan då komma att bli tre A321LR istället för att inte ta in några nya långlinjeflygplan alls. Dessutom har SAS fler Airbus A350 som ska levereras till bolaget.

Om SAS överhuvudtaget kommer att ta emot de tre A321LR-flygplan från Airbus på grund av coronakrisen återstår att se. Om SAS väljer att göra det, kan man komma att använda flygplanstypen till andra flygningar än vad som var syftet från början för att anpassa sig efter nya förhållanden efter coronakrisen.

Simon Ericson

flyg24nyheter

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.