COVID-19-uppdatering 20 april

SAS underleverantör CityJet har begärt rekonstruktion för att det irländska flygbolaget ska överleva, närmare 5 500 flygplan står parkerade på europeiska flygplatser och 27 000 medarbetare återgår till sina jobb när Boeing under veckan drar igång verksamheten i staten Washington igen.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 20 april.

  • SAS underleverantör CityJet har beslutat sig för att gå igenom en rekonstruktion som innebär att det irländska flygbolaget skyddas mot sina fordringsägare under en tid. Detta är nödvändigt för att rädda flygbolaget där coronakrisen har påverkat det planerade sammangåendet med spanska Air Nostrum. CityJet som enbart ägnar sig åt ACMI-flygningar har under de senaste två åren redovisat förluster på totalt 500 miljoner euro och äger 75 procent av flygbolaget Air Antwerp som flyger med en Fokker 50. Själva flyger CityJet med 28 Bombardier CRJ 900 och fyra Avro RJ 85 på uppdrag av SAS och Aer Lingus. Under coronakrisen har CityJet förlorat sitt kontrakt för flygningar på Brussels Airlines linjenät.
  • Ungefär 27 000 medarbetare kommer att återgå till sina jobb under denna veckan när Boeing startar upp tillverkningen av flygplan i staten Washington igen. Sedan den 25 mars har produktionen kring Seattle och övriga anläggningar i Washington stoppats på grund av coronaviruset som ställt Boeing i ett än värre läge än tidigare. Enligt Reuters har Boeings VD, Dave Calhoun, berättat för Boeings medarbetare att flygplanstillverkaren behöver ekonomsikt stöd från den amerikanska staten.
  • Ethiopian Airlines kan överleva ekonomsikt utan något stöd fram till början på juli genom att enbart flyga frakt. Skulle inte passageratrafiken kommit igång till dess kommer Afrikas största flygbolag att behöva söka ekonomiskt stöd hos den etiopiska regeringen. Ethiopian Airlines har en flotta bestående av 123 flygplan varav tolv är fraktflygplan av typen Boeing 777F och Boeing 737-800F.
  • Det brittiska flygbolaget Virgin Atlantic har ställt in alla sina flygningar under en vecka i april för att enbart fokusera på fraktflygningar och nu behöver man hjälp med likviditeten för att överleva coronakrisen. Virgin Atlantic uppges vilja ha 500 miljoner pund i statligt stöd för att ta sig igenom krisen då man dels har fasta kostnader på ungefär 20 miljoner pund varje vecka, men också för att kunna frigöra kapital från kreditgivare. Vanligtvis trafikerar Virgin Atlantic långlinjer från främst London Heathrow, London Gatwick och Manchester med en flygplansflotta bestående av 42 flygplan.
  • Madrid Barjas och Istanbuls flygplats är de flygplatser i Europa som har flest flygplan stående i väntan på att flygtrafiken ska komma igång igen. Båda flygplatserna har enligt Eurocontrol 177 flygplan vardera uppställda i förvar. På tredje plats på listan över flygplatser med flest parkerade flygplan finns Wiens flygplats som har 141 flygplan parkerade. Köpenhamn Kastrup återfinns på 18 plats med 74 flygplan parkerade, Oslo Gardemoen på 20 plats med 70 flygplan och Stockholm Arlanda på 21 plats med 69 flygplan parkerade. Totalt står 5 472 flygplan parkerade enligt den senaste statistiken från Eurocontrol.
  • Priserna på flygbiljetter har minskat med 30 procent i både Europa och Nordamerika sedan början på året enligt Skytra. Orsaken till den kraftiga minskningen är att flygbolagen sänker priserna på de få flygningar som fortfarande genomförs på grund av coronakrisen. Prisminskningen i Asien ser ut att ha nått sin kulmen på 15 procent men i Europa och Nordamerika fortsätter prisminskningar allt jämt. Även efter coronakrisen förväntas priserna vara betydligt lägre än innan coronakrisen. Det tror bland annat Ryanairs VD Michael O´Leary som förväntar sig ett priskrig efter coronakrisen.

(Foto: Julian Herzog)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.