Europa – en miljard färre resenärer väntas under 2020

Lika många passagerare försvann i mars som det gjorde under hela krisåret 2009 för de europeiska flygplatserna. Samtidigt spår ACI Europe nu att det kommer flyga mer än miljard färre passagerare i Europa under 2020 på grund av coronakrisen.

De europeiska flygplatserna kommer att förlora mer än en miljard passagerare under 2020. Det säger flygplatsorganisationen ACI Europe. När passagerarsiffrorna för mars nu har sammanställts står det även klart att de europeiska flygplatserna har förlorat fler passagerare under mars-månad i år än vad man gjorde under hela året 2009 då det var finanskris. 

I mars flög det totalt 106 miljoner färre resenärer till och från de europeiska flygplatserna vilket innebär en minskning på cirka 60 procent och en total minskning på 21 procent under det första kvartalet i år. 

”Det här liknar ingenting som vi sett förut. När nu evakueringsflygningarna går mot sitt slut har vi bara kvar nödvändigt och ett kraftigt begränsat fraktflyg tillsammans med andra viktiga hälso- och ambulansflygningar”, säger ACI Europes generaldirektör Olivier Jankovec. 

I ett nytt värsta scenario räknar ACI Europe med att passagerarsiffrorna i Europa för 2020 nästan kommer att halveras, -48%, jämfört med 2019 och detta motsvarar då ungefär 1,2 miljarder färre resenärer. Vid ett något mindre negativt scenario hoppas man på att det endast blir 873 miljoner färre resenärer under 2020 vilket innebär en tillbakagång på 35% jämfört med föregående år.

(Foto: Lucash)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.