easyJet-grundare vill avsätta bolagets svenske VD

easyJets grundare och största ägare Stelios Haji-Ioannou har sedan början av coronakrisen ofta kommit med krav på vad easyJet ska göra för att överleva krisen. Tidigare har han hotat med att avskeda lägre chefer, men nu har han siktet inställt på den svenske VD:n Johan Lundgren och styrelseordföranden.

easyJets grundare och största ägare Sir Stelios Haji-Ioannou har varit väldigt frispråkig i media kring vad det brittiska flygbolaget ska och behöver göra för att ta sig igenom coronakrisen. Haji-Ioannous huvudpunkt har varit att easyJet måste stoppa en beställning på över 100 Airbus-flygplan då efterfrågan på flygresor inte kommer att kräva fler flygplan i easyJets flotta.

Som det ser ut för stunden så har easyJet bestämt sig för att inte stoppa ordern på totalt 107 Airbus A320neo-flygplan, men man har flyttat fram leveransdatum för 24 flygplan. Uppenbarligen är detta inte något som gör Haji-Ioannous nöjd då han enligt Simple Flying nu vill att både VD:n svenske Johan Lundgren och styrelseordföranden John Barton ska lämna sina positioner. Droppen som fått bägaren att ringa över för Stelios Haji-Ioannou uppges vara easyJets beslut att blockera mittensättet på sina flygplan för att öka den sociala distanseringen när flygtrafiken kommer igång igen.

Haji-Ioannou har bland annat anklagat Johan Lundgren för att driva en parkeringsplats för flygplan och styrelseordföranden Barton har inte skött sitt jobb då han inte avbeställt den stora orden hos Airbus anser den grekcypriotiske affärsmannen. Värdet på Haji-Ioannous aktier i easyJet har minskat med 1,2 miljarder pund på bara en månad och idag har easyJet-aktien ett värde på cirka 77 kronor jämfört med 189 kronor före coronakrisen.

(Foto: Johan Lundgren VD, easyJet)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.