Amapola Flyg tog hem Trafikverkets upphandling

Trafikverkets tillfälliga upphandling för att garantera flygtrafik till åtta flygplatser i landet under coronakrisen är nu klar och det är Amapola Flyg som fått uppdraget att ta hand om den viktiga trafiken.

På förhand såg det ut som att SAS skulle kamma hem den upphandling som Trafikverket gjort på uppdrag av regeringen för att garanterna samhällsviktiga transporter till sju flygplatser i Norrland och en på Gotland. Det blev dock Amapola Flyg som gick vinnande ur upphandlingen och börjar flyga de upphandlade linjerna på måndag den 20 april.

Från och med måndag kommer alltså Stockholm Arlanda ha trafik till Örnsköldsvik, Sundsvall, Kiruna, Umeå, Luleå, Östersund, Skellefteå och Visby genom Trafikverkets upphandling. Trafikupplägget kommer att vara två större slingor där nästan samtliga destinationer binds samman.

”Med denna upphandling säkerställer vi resemöjligheter som är nödvändiga för hälso- och sjukvården och andra samhällsviktiga funktioner”, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

Amapola kommer att flyga enligt följande med två Fokker 50 varje vardag samt söndag från den 20 april:

  • Arlanda-Visby-Arlanda-Sundsvall-Örnsköldsvik-Östersund–Östersund-Örnsköldsvik-Sundsvall-Arlanda
  • Arlanda-Umeå-Skellefteå-Luleå-Kiruna-Kiruna-Luleå-Skellefteå-Umeå-Arlanda

Avtalet mellan Amapola och Trafikverket förlängs vid behov en månad i taget, och som längst till och med 6 september 2020. Om kommersiell trafik återupptas upphör den upphandlade trafiken. Totalt deltog fem flygbolag i upphandlingen, däribland SAS. Om SAS kommer att pausa trafiken till Visby, Umeå, Luleå och Kiruna från Stockholm då Amapola nu ska trafikera samtliga flygplatser är oklart.

Sedan tidigare trafikerar Amapola upphandlad flygtrafik på sträckorna Hemavan–Kramfors-Arlanda, Lycksele–Vilhelmina–Arlanda, och Torsby–Hagfors–Arlanda.

(Foto: Pawel Kierzkowski)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.