COVID-19-uppdatering 16 april

Det verkar nu som att USA ska gå in och bli minoritetsägare i tio flygbolag i landet för att flygbolagen ska överleva coronakrisen. Samtidigt säger den sydafrikanska staten nej till mer ekonomiskt stöd för South African Airways vars framtid är mer osäker än tidigare.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 16 april.

  • Hur flygbranschen kommer att återhämta sig är oklart. En återhämtning enligt ett V är det mest positiva scenariot där en återhämtning till nivåer innan coronakrisen planeras ske år 2022. IATA tror dock inte på ett V längre utan nu är det istället en återhämtning i form av ett U som organisationen tror är realistisk. U innebär att narrowbody-flygningarna återhämtat sig år 2023 och långlinjetrafiken år 2025 enligt Simple Flying.
  • Den sydafrikanska regeringen har nu sagt att krisande South African Airways, SAA, inte kommer att få mer ekonomiskt stöd från staten. Beskedet gör framtiden för SAA osäker och det är oklart om någon kommer säkra flygbolagets framtid. Under de senaste tio åren har SAA inte gått med vinst och har överlevt tack vare statlig stöd på cirka 1,1 miljarder dollar bara de senaste tre åren.
  • Det kommer att ta flera år innan konsumtionen av jetbränsle har återhämtat sig efter coronakrisen enligt Rystad Energy. Analyschefen på Rystad Energy, Per Magnus Nysveen, säger till Reuters att det inte är säkert att efterfrågan på jetbränsle återhämtat sig nästa år då efterfrågan på att boka flygresor är spådd att minska.
  •  Flygbolaget TAP Portugal kan komma att förstatligas som en konsekvens av coronaviruset enligt den portugisiska premiärministern Antonio Costa rapporterar Reuters. Detta då flygbolaget är en grundläggande del av Portugal. Idag ägs TAP Portugal till hälften av staten medan Atlantic Gateway som leds av David Neeleman äger 45 procent av flygbolaget och TAPs anställda de resterande fem procenten. Just nu genomför TAP Portugal inga flygningar på grund av coronaviruset och 90 procent av de anställda har tillfälligt skickats hem. 
  • Enligt TT har USAs regering och tio av landets flygbolag kommit överens om ett stödpaket som ska stötta flygbranschen genom coronakrisen och undvika konkurser samt uppsägningar. Stödpaketet ska enligt en källa bland annat innebära att den amerikanska staten blir minoritetsägare i flygbolagen. Bland de tio flygbolag som finns med i överenskommelsen är de fyra största, American, Delta, United och Southwest inkluderade.
  • Spanien har beslutat sig för att förbjuda det iranska flygbolaget Mahan Air från att använda på spanska flygplatser. Mahan Air har haft trafik till Barcelona, en linje som dock upphörde i slutet på mars, och nu verkar det som att Mahan inte kommer tillbaka till Spanien på ett tag. Enligt flera uppgifter så ska beslutet rörande Mahan Air vara mer politiskt motiverat än på grund av säkerhetsbrister hos flygbolaget.

(Foto: Quintin Soloviev)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.