Allt fler avbeställningar på MAX-flygplan

I skuggan av coronaviruset så arbetar Boeing vidare med att få tillbaka B737 MAX i luften igen. Det sker dock flera bakslag för den amerikanska flygplanstillverkaren som i mars fick avbeställningar på 150 flygplan.

I februari fick Boeing 59 avbeställda flygplan av typen Boeing 737 MAX och i mars har antalet avbeställningar ökat då ytterligare 150 flygplan har försvunnit ur orderböckerna enligt Reuters. Avbeställningarna inkluderar bland annat 75 flygplan från leasingbolaget Avolon och 34 flygplan i en order på 135 flygplan från det brasilianska lågprisflygbolaget GOL.  Boeing har publicerat sin orderbok för mars 2020 och där konstateras minskning av beställningar på MAX-flygplan och Boeing medger att den innehåller ett av de högsta antalen avbeställda flygplan på decennier. 

Orsakerna bakom att allt fler MAX-flygplan avbeställs är att flygplanstypen fortsatt är belagd med flygförbud världen över och coronakrisens påverkan på flygbranschen. Boeing har i nuläget inte levererat några MAX-flygplan på 13 månader och under det första kvartalet i år har man endast levererat 50 flygplan jämfört med 149 under samma period år 2019 på grund av coronaviruset.

De två ledande flygplanstillverkarna, Airbus och Boeing, går tillsammans med övriga flygplanstillverkare en tuff framtid tillmötes. Efterfrågan på flygresor spås minska och med det flygbolagens behov av nya flygplan. En ökad konkurrens bland flygbolagen om de färre resenärerna kan dock innebära att man fortsatt vill köpa nya flygplan för att kunna byta ut mot gamla mindre effektiva flygplanstyper. 

(Foto: Boeing)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.