Väntat jättefall för landets flygplatser i mars

Totalt använde 1,47 miljoner resenärer landets 39 flygplatser som är avsedda för passagerartrafik under mars. Det är en minskning med 59,3 procent jämfört med samma månad år 2019 och det är givetvis coronakrisen som ligger bakom det kraftiga passagerartappet.

Som väntat störtdök passagerarsiffrorna i mars för Sveriges 39 flygplatser som Transportstyrelsen för statistik över. Både inrikes- och utrikestrafiken står i det närmaste still efter att flygbolag efter flygbolag valt att pausa sina flygningar i väntan på bättre tider. Antalet passagerare på landets flygplatser mer än halverades i mars och totalt var det 59,3 procent färre resenärer på landets flygplatser jämfört med samma månad föregående år. Inrikestrafiken minskade med 58,3 procent och utrikestrafiken något mer med 59,9 procent. Orsaken bakom de stora minskningarna är coronavirusets framfart som kommer att göra april till en ännu värre månad för landets flygplatser sett till passagerarsiffror.

Källa: Transportstyrelsen

Den flygplats som utvecklades bäst, eller snarare minst dåligt, under mars var Hemavan Tärnaby flygplats där antalet passagerare minskade med en dryg fjärdedel, -25,8 procent. Bakom Hemavan Tärnaby återfinns Arvidsjaur (-36,7%), Örebro (-37,9%), Vilhelmina (-42,8%) och Gällivare (-44,7%). Det är alltså främst norrländska flygplatser som hittills klarat coronakrisen bäst och detta beror troligen på att de geografiska avstånden kräver flyg i många fall och att Trafikverket upphandlar trafik på många norrländska flygplatser.

Källa: Transportstyrelsen

Upphandlingen av Trafikverket innebär att trafiken kan fortgå som tidigare och med mindre kapacitet, trots coronakrisen. Jämfört med flygplatser där trafiken inte är upphandlad väljer flygbolagen där snabbt att anpassa och stoppa trafiken när passagerarna uteblir. Så har inte fallet varit på de av Trafikverket upphandlade flyglinjerna som främst berör och påverkar utvecklingen på de norrländska flygplatserna i Hemavan Tärnaby, Kramfors, Vilhelmina, Lycksele, Pajala, Sveg, Gällivare och Arvidsjaur.

De flygplatser som procentuellt förlorat mest på coronakrisen hittills är Torsby och Hagfors. De båda värmländska flygplatserna har ett litet passagerarantal vilket gör flygplatserna känsliga för procentuella förändringar, men då Trafikverket stoppat den upphandlade trafiken från flygplatserna till Stockholm sedan den 30 mars är det nu ingen reguljär trafik på flygplatserna. I mars minskade antalet passagerare med 80,1 procent i Torsby och 71,0 procent i Hagfors jämfört med samma månad år 2019.

Som Swedavia tidigare rapporterat så minskade antalet passagerare på Stockholm Arlanda med 59,5 procent, Göteborg med 61,4 procent och Malmö med 61,9 procent. På Bromma flygplats minskade antalet resenärer med 61,5 procent och större minskningar är att vänta på Bromma. Detta då flygplatsens i särklass största operatör BRA nu befinner sig i rekonstruktion och den övriga trafiken med Brussels Airlines, Sun Air och Finnair står still kommer år 2020 innebära ett troligt stort passagerartapp för Stockholms cityflygplats.

(Foto: Peter Wemmert/Kameratrollet)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.