EU-kommissionen har godkänt svenskt flygstöd

Under påskhelgen har EU-kommissionen godkänt den svenska regeringens stödpaket på fem miljarder kronor till svenska flygbolag för att de ska ta sig igenom coronakrisen.

Ett hinder på vägen för statligt stöd till svenska flygbolag är nu undanröjt då EU-kommissionen godkänt det svenska stödet. Stödet som är lånegarantier på fem miljarder kronor, varav 1,5 miljarder öronmärkta för SAS, ska hjälpa svenska flygbolag att ta sig igenom coronakrisen genom att stärka likviditeten i bolagen genom lån.

Enligt den svenska regeringen så kan upp till 20 flygbolag uppfylla de krav som man har ställt på flygbolag som kan ansöka om att få ta del av lånegarantierna. Det huvudsakliga kriteriet för att man som flygbolag ska få ta del av det svenska stödet är att man den 1 januari 2020 hade ett svenskt tillstånd för att bedriva kommersiella flygningar.

”Utbrottet av coronaviruset har oförutsedd påverkan på flygbranschen i Europa och globalt. Stödet på fem miljarder kronor genom svenska lånegarantier kommer att stödja flygbolag som påverkats av coronavirusets utbrott. Stödet syftar till att ge svenska flygbolag likviditet under dessa svåra tider”, säger den danska EU-kommissionären Margrethe Vestager i ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

Sedan tidigare har BRA, som nu befinner sig i rekonstruktion, kritiserat det svenska stödet till flygbolag då BRA inte vill ha dyra lån. Istället menade BRA att ville ha initiativ som både var långsiktiga och gav en direkt effekt på bolagets likviditet.  

(Foto: Steven Lek)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.