COVID-19-uppdatering 15 april

PGL Aviation stoppar köpet av Condor vilket lämnar flygbolagets framtid mycket osäker, samtidigt kan stängda gränser i Europa komma att förlängas till september och kapacitetsminskningarna bland flygbolagen börjar nu se tecken på att planas ut.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 15 april.

  • Enligt OAGs veckorapport så har världens flygbolag tagit bort fem miljoner säten i kapacitet för den nuvarande veckan vilket är den lägsta minskningen sedan den 16 mars. En orsak till att minskningarna börjar plana ut är att det helt enkelt inte finns mer kapacitet kvar att ta bort. Totalt har 58 miljoner stolar i kapacitet försvunnit under de senaste fyra veckorna och det är i västra Europa som den största minskningen av kapacitet har skett, -90,7 procent jämfört med 2019. Samtidigt visar Kina tecken på att kapaciteten ökar något igen.
  • Frankrikes president Emmanuel Macron varnar för en andra våg av coronaviruset om gränserna inom Schengenområdet öppnas för fort och därför har den franske presidenten föreslagit att hålla gränserna stängda till september. Detta skulle grusa de förhoppningar som europeiska flygbolag haft på att kunna återuppta delar av sin trafik under sommaren. Enligt flera analyser så kommer inrikestrafiken först att växa när flygtrafiken återupptas och sommaren i år skulle kunna innebära att människor som vill åka på semester åker inrikes istället för utanför landets gränser vilket skulle kunna gynna flygbolag med mycket inrikestrafik. Det hela bygger dock på att spridningen av coronaviruset har dämpats fram till sommaren.
  • Den amerikanska staten vill ha tillbaka mer av de pengar som landets flygbolag nu får ta del av än vad man tidigare sagt. Under påsken har flygbolagsledarna informerats om att USA avser att få tillbaka 32,5 av totalt 50 miljarder dollar i stöd till flygbolagen. Tidigare har USA kommunicerat att ungefär hälften av de 50 miljarder dollarna skulle vara lån och då betalas tillbaka.
  • Enligt rapporter från Reuters har LOT Polish Airlines ägare PGL Aviation Group nu formellt hoppat av köpet av det tyska flygbolaget Condor. Det har tidigare florerat rykten kring att den polska flygbolagskoncernen avsett att stoppa Condor-affären och nu verkar ryktena alltså bekräftas. Just nu befinner sig PGL och Condor i förhandlingar kring villkoren gällande den avbrutna affären. Vad som händer med Condors framtid är oklart, men tidigare har det funnits planer på att förstatliga flygbolaget för att rädda det från konkurs.
  • Världens näst största flygplats Beijing Capital hanterade inte ens en miljon resenärer under mars. Passagerarsiffrorna för årets tredje månad landade på knappa 898 000 och motsvarar en minskning på 89 procent jämfört med mars år 2019. Antalet rörelser på flygplatsen minskade däremot ”endast” med 75 procent.
  • I slutet på mars flög KLM för sista gången passagerartrafik med sina Boeing 747 som gick i pension. Nu ska det nederländska flygbolaget dock återuppta trafiken med jumbojeten då man i samarbete med Phillips ska flyga medicinsk utrustning från Kina till Nederländerna. Två Boeing 747-400M kommer att flyga till Beijing och Shanghai flera gånger i veckan under en period på upp till två månader.

(Foto: BriYYZ)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.