COVID-19-uppdatering 14 april

Flygtrafiken i stora delar av världen står still och nu följer Airbus efter genom att dra ner produktionstakten. Samtidigt försöker den brittiska flygindustrin få hjälp från staten och i Sverige har antalet flygningar minskat med 84 procent innan påsk.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 14 april.

  • Enligt data från Eurocontrol var det 382 färre flygningar i Sverige den 8 april jämfört med samma datum år 2019. Det motsvarar en minskning på 84 procent och orsaken stavas COVID-19. Även i Norge minskade antalet flygningar kraftigt jämfört med 2019, men dock något lägre än Sverige med 68 procent färre flygningar den 8 april. 
  • Det kom tidigare rapporter om att Airbus planerade för att halvera produktionstakten, men nu har flygplanstillverkaren själv gått ut med att man skär ner på tillverkningstakten med en tredjedel. Detta på grund av COVID-19, som nu innebär att Airbus kommer tillverka 40 A320 per månad, två A330 per månad samt sex A350 per månad. Med den kraftigt reducerade tillverkningstakten står Airbus redo för att möta efterfrågan på nya flygplan samtidigt som man har möjlighet att anpassa sig efter marknaden skriver tillverkaren i ett pressmeddelande.
  • Lufthansa Group förlorar just nu en miljon euro varje timme, motsvarande 10,9 miljoner kronor då nästan hela verksamheten är stoppad. Det har koncernens VD Carsten Spohr berättat under förra veckan. Den stora flygbolagskoncernen ser dock positivt på de samtal som nu förs med Schweiz, Tyskland, Belgien och Österrike gällande statsstöd för att ta sig igenom coronakrisen.
  • Diskussionerna mellan easyJets ägare och bolagets ledning går varma om man ska behålla eller avbeställa över 100 Airbus-flygplan och just nu ser det ut som att ägarna får sina vilja igenom. Detta då det brittiska lågprisflygbolaget skjutit fram leveransen av 24 stycken Airbus A320neo-flygplan. Beskedet innebär att easyJet inte kommer ta emot några nya Airbus A320neo under 2021 samtidigt som man har möjlighet att skjuta fram leveransen av ytterligare fem flygplan under 2022. 
  • Flygplatsmyndigheten i Hong Kong, AAHK, har presenterat ett räddningspaket på 258 miljoner amerikanska dollar för operatörer på Hong Kongs internationella flygplats. AAHK kommer bland annat att köpa omkring 500 000 biljetter hos Cathay Pacific, Cathay Dragon, Hong Kong Airlines och HK Express för att stärka flygbolagens likviditet. Flygplatsmyndigheten i Hong Kong kommer också att erbjuda marktjänstbolagen på flygplatsen att sälja sin utrustning till AAHK för att sedan leasa tillbaka den utan gång kostnad under en period för att stärka likviditeten. 
  • Den brittiska flygindustrin kommer att förnya sin förfrågan hos Storbritanniens regering gällande hur flygindustrin i landet ska klara de stora ekonomiska förluster som uppstår på grund av coronaviruset. Tidigare har en förfrågan om ekonomiskt stöd till flygbolagen nekats, men nu gör den brittiska flygindustrin alltså ett nytt försök. Hittills har företag i flygbranschen endast kunnat utnyttja Storbritanniens stöd till företag som innebär att staten betalar 80 procent av anställdas löner. 

(Foto: Clemens Vasters)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.