Corona kan kasta om i den nordiska flygplatskampen

COVID-19 kastar om förutsättningarna i kampen om att vara Nordens största flygplats och Köpenhamns flygplats Kastrup kan komma att se sig passerade under 2020 och trilla ner till en andra plats. Samtidigt halkar Arlanda efter allt mer.

År 2020 liknar inget annat år med en coronakris som har lamslagit flygtrafiken i stora delar av världen, och så även i Norden. Coronakrisen kan dock komma att få stor betydelse i kampen kring Nordens största flygplats där Oslo Gardermoen nu seglat upp som en stark kandidat till att bli flygplats nummer ett i Norden år 2020.

Enligt en sammanställning från check-in.dk har Gardermoen under årets tre första månader haft 4,9 miljoner resenärer vilket motsvarar en minskning med 21,4 procent. På andra plats finns Köpenhamn Kastrup där man haft 4,8 miljoner resenärer och en minskning på 24,2 procent. Håller trenden i sig för resten av året är det mycket som talar för att Gardermoen tar över titeln som Nordens största flygplats från Kastrup på grund av coronakrisen.

Kastrup påverkas negativt i större utsträckning av coronaviruset då man har en liten andel inrikestrafik jämfört med Oslo och just nu är det nästan bara inrikestrafik som flygs i Norden. Generellt förlitar sig Köpenhamn på en större andel utrikesflygningar än vad både Stockholm, Oslo samt Helsingfors gör och det är nu nästintill helt stopp för utrikesflygningar vilket drabbar Kastrup mest.

2020Passagerare jan-mar %-för. 2019
Oslo Gardermoen4 946 209-21,4%
Köpenhamn Kastrup4 804 176-24,2%
Stockholm Arlanda4 198 620-25,5%
Helsingfors Vanda3 851 961-20,4%

Bakom Oslo och Köpenhamn halkar Stockholm Arlanda allt mer efter passagerarmässigt och hittills i år, januari till mars, har man tappat 25,4 procent av resenärer vilket innebär att nästan 4,2 miljoner resenärer använt flygplatsen. På fjärde plats knaprar Helsingfors flygplats Vanda in på Arlanda då man hanterade drygt 3,8 miljoner resenärer under januari till mars i år. Det motsvarar en mindre minskning än Arlandas på 20,4 procent. 

Hur 2020 kommer att sluta är det nog inga prognoser som kan tala om, men klart är i alla fall att coronakrisen kan komma att kasta om rangordningen bland de nordiska flygplatserna. Något som talar för att Oslo Gardermoen blir Nordens största flygplats under 2020 och att ett tronskifte sker, är att flygbolagen signalerat om att det är inrikestrafik och kortare utrikeslinjer som kommer igång först efter den värsta coronakrisen. Samtidigt får Köpenhamn Kastrup vänta längre på att de stora interkontinentala flyglinjerna kommer igång igen för att kunna knapra in det försprång som Gardermoen just nu har i kampen om titeln Nordens största flygplats. 

(Foto: Avinor)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.