Qantas skjuter ultralånglinje-beslut på framtiden

Vid slutet av 2019 bestämde Qantas sig för att välja Airbus A350-1000 som flygplanstyp på sina framtida ultralånglinjer mellan Australien och Europa. En faktisk beställning av flygplanen har dock inte kommit än, och nu skjuts det slutgiltiga beslutet om flygplanen upp till slutet på 2020.

Tolv stycken Airbus A350-1000ULR med extra bränsletankar är flygplanen som Qantas avser att använda till Project Sunrise som innefattar direktlinjer från Melbourne och Sydney till bland annat London och New York. Qantas beslut att välja Airbus togs i slutet av förra året efter att man valt mellan A350-1000ULR och Boeings 777X, men en beställning på Airbus-flygplanen har inte kommit än och det kommer att dröja ännu längre än tänkt.

Detta då Qantas skjuter fram datumet för när man ska lägga den faktiska beställningen hos Airbus till slutet på 2020 på grund av coronaviruset. Qantas VD Alan Joyce säger att man har frågat Airbus om det finns möjlighet att försena beställningen av flygplanen med bekymmer kring att leveransslottarna annars skulle gå till andra Airbus-kunder. Nu ser Joyce detta som mindre osannolikt och därför kommer man att vänta med beställningen till slutet på 2020.

Som en del i Project Sunrise har Qantas genomfört tre testflygningar med Boeing 787-9 Dreamliner. En direktflygning från London Heathrow till Sydney samt två testflygningar från New York till Sydney. Trots testerna med Boeing-flygplan föll alltså valet på Airbus och enligt de tidigare tidsplanerna ska de första kommersiella flygningarna genomföras under 2022.

(Foto: Clemens Vasters)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.