Tufft tapp för Swedavia i mars – mer att vänta

Precis som flygbolagen så tappar även Swedavia passagerare kraftigt under mars. Det reste 60 procent färre resenärer till och från Swedavias tio flygplatser och i april ligger minskningen hittills på hela 97 procent.

Under mars reste drygt 1 317 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, en minskning med hela 60 procent jämfört med samma månad 2019. Effekterna av coronapandamin hade en betydande påverkan, då flygbolagen helt eller delvis reducerade sin trafik. Nedgången tilltog under månaden och har fortsatt i april, med en minskning hittills på cirka 97 procent. Flera av Swedavias flygplatser saknar idag reguljär flygtrafik på grund av coronaviruset.

Antalet utrikesresenärer på Swedavias flygplatser var 841 000 under mars månad, vilket är en minskning med 60 procent jämfört med samma månad ifjol. Inrikesresandet uppgick till 476 000 resenärer, en minskning med 58 procent.

Coronapandemins effekter har successivt ökat under månaden till följd av länders och myndigheters åtgärder för att motverka spridningen av Covid-19. Samtidigt har flygbolagen minskat sin kapacitet för att möta den minskade efterfrågan. 

Hittills i april är nedgången i antalet resenärer därför hela 97 procent. Både inrikes- och utrikestrafiken i Sverige är därmed starkt begränsad och ett flertal flygplatser, däribland Bromma Stockholm Airport, saknar idag helt reguljär flygtrafik.

”Coronakrisens samhällspåverkan är dramatisk och den slår med full kraft mot Swedavia, våra kunder och partners som är beroende av flyget. Förutsättningarna för att bedriva reguljär flygtrafik, men också kommersiell flygplatsverksamhet har i princip upphört. Våra flygplatser har dock en viktig infrastrukturroll och vi gör vårt yttersta för att upprätthålla Sveriges tillgänglighet för den persontrafik som fortfarande finns, men också samhällsviktigt flyg såsom post- och frakt- samt ambulansflyg”, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Stockholm Arlanda Airport, Sveriges största flygplats, hade sammanlagt 842 000 resenärer under mars, vilket är en minskning med 60 procent jämfört med samma månad föregående år. Antalet utrikesresenärer uppgick till 648 000, vilket är en minskning med 60 procent, medan antalet inrikesresenärer uppgick till 194 000, en minskning med 58 procent.

I linje med utvecklingen hittills i år visar Swedavias regionala flygplatser på lokala variationer även under mars. Antalet resenärer uppgick sammanlagt till 207 000, vilket är en minskning med 58 procent.

(Foto: Peter Phillips)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.