COVID-19-uppdatering 9 april

25 miljoner jobb är i fara menar IATA, Lufthansa räknar med att efterfrågan på flygresor återhämtat sig först år 2023 och i Kina har Wuhans flygplats öppnat för inrikestrafik efter ett stopp sedan slutet på januari. Samtidigt är Wizz Air just nu Europas största flygbolag.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 9 april.

  • Nästan 400 piloter hos Air New Zealand är på grund av coronakrisen överflödiga och kommer att få lämna flygbolaget. Det motsvarar ungefär 30 procent av flygbolagets piloter enligt Simple Flying och är en del i Air New Zealands strategi att minska sin verksamhet för att överleva coronakrisen.
  • easyJets grundare och största ägare Stelios Haji-Ioannou har flera gånger gått ut i media och oroat sig över easyJets framtid och bland annat krävt att flygbolaget ska avbeställa över 100 flygplan hos Airbus. Kanske kan Stelios nu andas ut något då easyJet säkrat ett lån på 600 miljoner brittiska pund från en ”coronavirusfond”. Flygbolagets svenske VD John Lundgren säger till The Guardian att man är fullt fokuserad på easyJets långsiktiga framtid och gör allt för att minska kostnader och behålla så många anställda som möjligt.
  • IATAs beräkningar visar att 25 miljoner jobb världen över är i fara om flygindustrin inte kommer igång igen och funderar som den ska. 25 miljoner människor motsvarar hela Australiens befolkning för att sätta det i perspektiv. Totalt är 65,5 miljoner jobb världen över på något sett länkade med flygindustrin uppger IATA. För att flygbolagen ska lyckas övervintra fortsätter IATA att trycka på för fler direkta finansiella stöd, lån eller lånegarantier från stater och centralbanker samt skattelättnader.
  • Det största flygbolaget i Europa, mätt i antal stolar som är tillgängliga per vecka för resenärer, är Wizz Air. Det ungerska lågprisflygbolaget erbjuder under veckan drygt 896 000 stolar vilket är 25 000 stolar färre än vad SAS hade under samma vecka 2019 som då innebar en åttonde plats för SAS. Under samma vecka förra året var Ryanair det största flygbolaget i Europa med 3,2 miljoner säten följt av easyJet och Lufthansa. Varken Ryanair, easyJet eller Lufthansa är topp tio just nu över antal stolar som flygbolagen erbjuder per vecka.
  • Lufthansa Group räknar med en långsam återhämtning för flygbranschen efter COVID-19. Flygbolagskoncernen beräknar att det kommer ta flera månader innan globala reserestriktioner hävs och sedan kommer dröja flera år innan den globala efterfrågan på flygresor är tillbaka på nivåer före coronakrisen. Lufthansabolaget Austrian Airlines räknar med att komma upp på 2019 års nivåer under år 2023.
  • Afrikas största flygbolag Ethiopian Airlines har hittills förlorat 550 miljoner dollar på grund av coronakrisen. Det afrikanska flygbolaget flyger just nu på 19 av 110 destinationer och med en kapacitet på 10 procent jämfört med den planerade. Ethiopian Airlines VD, Tewolde Gebre Mariam, säger dock att man inte har sagt upp några anställda och att man inte planerar att göra det framöver heller.
  • Kina har under gårdagen, den 8 april, öppnat Wuhans flygplats för inrikestrafik igen efter utbrottet av coronaviruset i staden. Det har inte flugits någon inrikestrafik på flygplatsen sedan 23 januari, men nu har man över 200 dagliga flygplansrörelser. Inrikestrafiken till Beijing är dock fortsatt inställd.
  • Korean Air, som varnat för att coronaviruset kan innebära konkurs för flygbolaget, kommer att skicka mer än 70 procent av sin personal på permission mellan den 16 april och 15 oktober. Det rör sig om icke-kritisk personal för flygbolaget och personalen kommer under de sex månaderna på permission att få delar av sin lön utbetald.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.