Sjöfartsverket behåller sin bas i Kristianstad

Sjöfartsverket har beslutat sig för att behålla den tidigare tillfälliga helikopterbasen på Kristianstad Österlen Airport och nu ska nya lokaler byggas för helikopterbasen på flygplatsen.

Sjöfartsverkets helikopterbas blir kvar och permanent på Kristianstad Österlen Airport utanför Kristianstad i minst 20 år. Sedan mitten av 2018 har Sjöfartsverket tillfälligt huserat i flygplatsens lokaler, efter den tidigare flytten från Ronneby då miljötillståndet löpte ut.

”Vi ser mycket positivt på dagens beslut. Vi har under de senaste två åren haft ett gott samarbete med flygplatsen, som dessutom är placerad med ett bra läge på sydkusten. Tillsammans med våra helikopterbaser i Visby och Göteborg täcker vi hela södra Sverige”, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningsavdelningen vid Sjöfartsverket.

Beslutet att Sjöfartsverket behåller en räddningshelikopter i Kristianstad innebär samtidigt att Kristianstad flygplats nu påbörjar ett arbete med att bygga ut helt nya lokaler för Sjöfartsverkets verksamhet.

”Detta känns helt underbart, och vi ser fram emot att fortsätta vårt goda samarbete tillsammans med Sjöfartsverket. Vikten av Kristianstad flygplats blir extra tydlig en dag som denna. Nu går vi vidare och påbörjar ett arbete med att bygga ut flygplatsen med helt nya lokaler för personalen på basen. Det blir ett rejält lyft både för flygplatsen men också för Sjöfartsverkets personal”, säger Jonas Haak, VD vid Kristianstad Österlen Airport.

Totalt har Sjöfartsverket fem olika helikopterbaser runt om i Sverige, vilka utöver Kristianstad också innefattar Göteborg, Visby, Norrtälje samt Umeå. De statliga räddningshelikoptrarna utför uppdrag både till land och sjöss, och utgör en viktig resurs inom den nationella sjö- och flygräddningen.

(Foto: Peter Wemmert/Kameratrollet)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.