COVID-19-uppdatering 8 april

SAS inför stolsbegränsningar på sina flygplan, Lufthansa lägger ner Germanwings och i Asien visar inrikesmarknaderna positiva tecken genom en kapacitetsuppgång.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 8 april.

  • SAS har efter önskemål från besättningar och bolagets driftsavdelning blockerat de två första och två sista stolsraderna på sina flygplan fram till den 15 april på grund av COVID-19. Om flygplanet är fullbokat tillämpas inte detta.
  • Lufthansa Group har som en konsekvens av coronakrisen valt att stänga ner sitt dotterbolag Germanwings. Flygbolaget har under de senaste åren endast varit ett produktionsbolag för Eurowings. Germanwings har en flygplansflotta bestående av 15 Airbus A319-flygplan. Även Lufthansa och Lufthansa Cityline kommer att minska sina flygplansflottor permanent då 21 långlinjeflygplan fasas ut. Lufthansa kommer även att fasa ut 11 Airbus A320. Totalt kommer Lufthansas kapacitet att minska både på Frankfurt och München-hubbarna som en konsekvens av coronaviruset.
  • Wizz Air har flugit med sju Airbus A321neo-flygplan mellan Ungern och Shanghai för att hämta sjukvårdsmaterial från Kina. Samtliga Airbus-flygplan mellanlandade för bränslepåfyllning i Nur-Sultan i Kazakstan på sin väg mellan Europa och Kina.
  • Den internationella tillväxten låter vänta på sig men inrikeskapaciteten börjar nu öka igen i Asien efter coronavirusets utbrott i Kina. I Kina, Sydkorea, Taiwan, Japan, Malaysia, Indonesien och Vietnam har inrikeskapaciteten ökat efter att ha nått en förmodad bottennivå, men det är troligt att kapaciteten kommer att röra sig upp och ner en tid då flygbolagen försöker att hitta rätt nivå i förhållande till efterfrågan.
  • Brussels Airlines förlänger sitt flygstopp. Tidigare var tanken att börja flyga den 20 april igen, men nu flyttas startdatumet fram till den 15 maj. I pressmeddelandet från Brussels Airlines om beskedet att flygstoppet förlängs inleder man med att ”extraordinära händelser kräver extraordinära åtgärder”.
  • American Airlines har minskat sina dagliga avgångar från New York kraftigt. I april förra året hade flygbolaget 271 dagliga avgångar från New York, men just nu är det endast 13 avgångar per dag och så kommer det vara fram till den 6 maj.
  • Sydamerikanska LATAM Airlines förväntar sig att efterfrågan på flygresor vid slutet på 2020 kommer att motsvara 60-70 procent av 2019 års efterfrågan. Enligt en sydamerikansk flygkonsult så kommer inrikestrafiken att ha återhämtat sig till 2019 års nivåer inom 36 månader. Det kommer dock ta längre tid för den internationella trafiken att återhämta sig i spåren av coronakrisen.

(Foto: Lasse Fuss)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.