Halvering av antal passagerare i mars för SAS

Norwegian hade 61 procent färre resenärer i mars på grund av COVID-19 och hos SAS är det en liknande minskning med 59,6 procent färre resenärer i mars jämfört med samma månad 2019.

Som en effekt av COVID-19-pandemin och de resebegränsningar som införts av regeringar i många länder, minskade SAS kapaciteten med över 45 procent i mars jämfört med förra året. Samtidigt minskade antalet resenärer med hela 59,6 procent vilket gav SAS en låg kabinfaktor på endast 48,6 procent under mars 2020.

”För drygt en månad sedan började vi allvarligt påverkas av Coronavirus-krisen och vi befinner oss nu i en situation som vi aldrig tidigare upplevt. För första gången i SAS historia erbjuder vi inga reguljära internationella flygningar. Sedan i måndags flyger vi bara till ett begränsat antal destinationer inrikes i Norge och Sverige. I Norge flyger vi till fler destinationer än i Sverige, tack vare ett avtal med den norska regeringen”, säger SAS VD Rickard Gustafson.

Under april kommer siffrorna att se ännu dystrare ut då nästan samtliga SAS-flygningar ställas in med undantag av ett fåtal inrikeslinjer i Norge och Sverige. Som en konsekvens av det har SAS nu permitterat nästan 11 000 anställda i Skandinavien och varslat cirka 120 personer om uppsägning.

När coronakrisen slog till hade SAS en stark finansiell beredskap vilket har varit en bra fördel för bolaget i det läget som världen nu befinner sig i med många reserestriktioner. SAS skriver att man är tacksamma för att Danmark, Sverige och Norge erbjudit ett visst stöd i form av kreditgarantier, men varnar samtidigt för att de öronmärkta summorna räcker inte för att säkra nödvändig infrastruktur om situationen fortsätter.

”Jag hoppas att vi så snart som möjligt kan återuppta vår flygverksamhet, men till dess vill jag tacka våra kunder för deras tålamod och stöd samt mina kollegor på SAS för deras engagemang för SAS och samhället under dessa svåra tider”, säger Rickard Gustafson.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.