COVID-19-uppdatering 7 april

Air Baltic kommer att halvera sin kapacitet under stora delar av 2020, Warren Buffett säljer aktier i amerikanska flygbolag och SunClass Airlines minskar sin flygplansflotta på grund av coronakrisen.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 7 april.

  • SunClass Airlines, tidigare Thomas Cook Scandinavia, lämnar tillbaka två Airbus A330 till sina ägare under april på grund av COVID-19. Dessutom överväger flygbolaget att dela sina flygningar med fler researrangörer än Ving-koncernen framöver. Flygplansflottan består, efter utfasningen av två A330, av åtta Airbus A321 samt tre Airbus A330.
  • Air China kommer att flyga med samma kapacitet på inrikessträckorna under semesterperioden i maj som man gjorde under 2019. Detta är enligt CAPA ett anmärkningsvärt tecken på att inrikestrafiken återhämtar sig efter COVID-19.
  • Air Baltic kommer att flyga med reducerad kapacitet under perioden 15 april till 31 oktober genom att ställa in ungefär hälften av sina flygningar som ett resultat av COVID-19. Just nu flyget Air Baltic inga kommersiella linjer alls. Flygbolagets VD Martin Gauss säger att Air Baltic successivt kommer att återstarta sin verksamhet genom att flyga dagligen på bolagets största linjer och allt eftersom öka antalet flygningar i takt med att fler flygplan återigen sätts i trafik.
  • Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway har sålt delar av sitt aktieinnehav i både Southwest Airlines och Delta Airlines. 2,3 miljoner Southwest-aktier såldes för 74 miljoner dollar och ungefär 12,9 miljoner Delta-aktier (1/5 av totala innehavet) såldes till ett värde av 314 miljoner dollar. Berkshire Hataway har även aktier i American Airlines och United Airlines.
  • Boeing förlänger sitt produktionsstopp på sina anläggningar i Seattle-området. I slutet av mars kom Boeing med beskedet att man stoppar sin produktion i två veckor för att införa nya hälsorutiner och att desinficera sina fabriker. Dock blir stoppet för den amerikanske flygplanstillverkaren i Seattle nu förlängt tills vidare.
  • British Airways kommer att flyga hälften av sin Airbus A380-flotta till en flygplanskyrkogård i Frankrike där flygplanen kommer att förvaras i väntan på att åter få komma i trafik. Hälften av British Airways A380-flotta innebär att sex flygplan av typen kommer att flygas till Chateauroux flygplats. Det är oklart när British Airways planerar att sätta in de sex superjumbo-flygplanen i trafik igen.

(Foto: Fabrizio Gandolfo)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.