Saab ska ansvara för svenska brandflygplan

MSB har nu tecknat avtal med Saab som blir det företag som ska tillhandahålla mindre vattenskopande flygplan. Basen för flygplanen blir på Stockholm Skavstas flygplats.

Tjänsten som MSB, Myndighet för samhällsskydd och beredskap, köper från Saab innebär att de från och med slutet av maj ska tillhandahålla två brandflygplan av typen Air Tractor AT-802 Fire boss med tillhörande besättning och annan nödvändig logistik. Flygplanstypen har kapacitet för att släppa 3 000 liter vatten per fällning och Saab ska basera flygplanen på Skavstas flygplats. Inom ramen för kontraktet finns även möjlighet att utlösa en option med ytterligare två flygplan för perioden 2021-2023.

”Flygplanen kommer bli en förstärkning som ger bättre förmåga att släcka bränder från luften i norra Europa redan till sommaren 2020”, säger Jakob Wernerman, enhetschef för nationella insatser och civilskydd på MSB.

De förberedelser som nu görs handlar både om hur och när flygplanen ska vara i beredskap, men också hur samverkan vid skogsbränder ska ske med räddningstjänsterna och länsstyrelserna. Det behöver också göras en del arbete för att resursen ska fungera vid EU-insatser.

”Att fälla vatten från luften med skopande flygplan skiljer sig från att arbeta med helikoptrar vid skogsbränder. Erfarenhet av att arbeta med skopande flygplan finns i dag inte hos alla räddningstjänster i Sverige. Även för oss på MSB är detta en ny typ av resurs. Därför behöver vi tillsammans lära oss och utveckla ett effektivt arbetssätt. Det är även en förutsättning om vi på sikt ska skaffa tillgång till större skopande flygplan”, säger Jakob Wernerman.

Precis som med helikoptrarna kommer MSB att ansöka om att ansluta flygplanen till rescEU, inom EU:s civilskyddsmekanism. En stor del av kostnaderna för resursen kan därmed komma att finansieras av EU.

MSB fick 2018 i uppdrag av regeringen att analysera och redovisa behov av förstärkt kapacitet avseende bland annat brandbekämpning från luften. I MSB:s slutredovisning föreslogs att i ett första steg skaffa tillgång till helikoptrar för skogsbrandsbekämpning. I ett andra steg föreslogs att MSB skaffar tillgång till mindre skopande flygplan och därefter utvärderar behov av och förutsättningar för att i ett tredje steg skaffa tillgång till större skopande flygplan.

(Foto: Daniel VA)

En kommentar

  1. Kan man inte använda dem för pågåede bränder i Gävle och Haninge ?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.