Regeringen inför tillfällig trafikplikt på åtta inrikeslinjer

Regeringen inför nu tillfälliga trafikplikter på åtta inrikeslinjer från Stockholm för att upprätthålla viktiga förbindelser i landet.

Med en månad i taget kommer Trafikverket att upphandla flygtrafik till åtta flygplatser i landet från Stockholm Arlanda för att upprätthålla samhällsviktiga transporter i landet. Trafiken kan komma att starta under nästa vecka.

De flyglinjer som kommer att omfattas av den tillfälliga upphandlingen som maximalt kan sträcka sig fem månader är:

  • Kiruna-Arlanda
  • Luleå-Arlanda
  • Umeå-Arlanda
  • Östersund-Arlanda
  • Skellefteå-Arlanda
  • Örnsköldsvik-Arlanda
  • Sundsvall-Arlanda
  • Visby-Arlanda

Främst kommer Trafikverket att förhandla med operatörer som har trafikerat eller trafikerar de sträckorna som nu upphandlas. Detta talar för att det är SAS som är aktuell för trafiken på alla sträckorna. Även Air Leap kan vara en tänkbar kandidat på sträckan Örnsköldsvik-Stockholm och Norwegian på en del linjer. Tidigare har BRA trafikerat Örnsköldsvik, Sundsvall, Umeå, Visby och Östersund från Stockholm Bromma, men bolaget har tidigare under måndagen ansökt om rekonstruktion och pausat sin verksamhet.

Den maximala kostnaden för de tillfälliga upphandlade flyglinjerna är satt till 105 miljoner kronor och pengarna kommer från de medel som Trafikverket har för trafikavtal. Det är aktuellt att slinga ihop flera destinationer med varandra.

Regeringen menar att det inte behövs någon flygtrafik från andra flygplatser till Stockholm i nuläget.

(Foto: Brendan Austin)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.