Frakten håller igång Jönköping Airport

Vid sidan om den stillastående passagerartrafiken rullar fraktverksamheten på Jönköping Airport vidare, på samma sätt som före utbrottet av COVID-19. Nu ökar dessutom en av fraktoperatörerna på flygplatsen som innebär en total ökning av frakten med tio procent på Jönköping Airport.

Air Leap har stoppat den reguljära flygtrafiken från Jönköping till Stockholm Arlanda på grund av COVID-19, men verksamheten på flygplatsen i Jönköping står inte still. Jönköping Airports fraktflyg ökar nämligen då en av tre fraktoperatörer, Time:Matters, ökar mängden gods som skall transporteras med upp till 6 000 kg i veckan. För Jönköping Airport innebär det en tio-procentig ökning totalt.

”Det här visar på betydelsen av att ha en bredd i verksamheten, när coronaviruset mer eller mindre har slagit ut passagerartrafiken såväl nationellt som internationellt så känns det bra att åtminstone ha verksamheten igång när det gäller fraktverksamheten. Det innebär ju också att vi fortfarande behöver ha personalen på plats under stora delar av dygnet”, säger Rony Forsberg, VD för Jönköping Airport.

Vanligt förekommande gods som hanteras av Jönköping Airport är sjukvårdsutrustning och reservdelar till fordonsindustrin. Även E-handeln står för en betydande del. Det som flygplatsen nu kommer se en ökning av är bland annat delar till jordbruksmaskiner där behoven nu förstärks i samband med att vårbruket tar ordentlig fart.

”Att ha flygplatsen öppen och igång är viktigt för det vi kallar nyttoflyg, vi har ju en del flyg som utför viktiga uppdrag i samhället, ambulansflyg, organtransporter, transporter för kriminalvården och inte minst brandflyg som säkert kommer att vara igång inom några månader när sommaren kommer, dessa flyg måste fungera oavsett COVID-19”, fortsätter Rony.

Jönköping Airport fungerar som ett mini-fraktnav som binder ihop Bryssel, Karlsruhe, Oslo, Billund och Helsingfors. Flygplatsen har utvecklats till ett av de viktigaste fraktnaven i Sverige tack vare det geografiska läget med utmärkta anslutningsmöjligheter och möjligheten att erbjuda en helhetslösning för frakthantering på flygplatsen. Det ger en rad olika fördelar då flygplatsbolaget hanterar hela processen från start- och landningstjänst, till lastning/lossning, handling-, säkerhet-, terminalhantering samt in- och utleverans.

Den internationella frakten på Jönköping Airport har ökat stadigt de senaste åren och 2019 uppgick den till ca 3 000 ton gods samt 1 000 start och landningar. Förutom Time:Matters opererar för närvarande även FedEx och DanX på Jönköping Airport.

(Foto: Jönköping Airport)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.