COVID-19-uppdatering 6 april

Den gångna helgen visar på att coronaviruset fortsätter att sprida sig kraftigt och nu kommer nyheter från Airbus om en halvering av produktionstakten på den populära A320neo-familjen.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 6 april.

  • Airbus planerar att minska produktionstakten på A320neo-familjen. Just nu producerar man 60 A320neo-flygplan i månaden men en halvering av produktionstakten kan bli aktuell och halveringen ser ut att hålla i sig under hela året. Bakom den planerade produktionstakten står osäkerheten kring om flygbolagen kan ta emot nya flygplan på grund av COVID-19.
  • Från och med idag, den 6 april, går Europas största passagerarflygplats London Heathrow ner från att använda två till en start- och landningsbana för all trafik. Flygplatsens båda start- och landningsbanor kommer dock att fortsatt vara tillgängliga för trafik och inte användas för flygplansparkeringar, men framöver fördelas trafiken veckovis på de båda banorna.
  • Sveriges kommuner och regioner får 22 miljarder kronor från staten på grund av ökad kostnader för COVID-19 och enligt infrastrukturministern ska en del av dessa pengar gå till landets regionala flygplatser. Peter Larsson, VD på Svenska regionala flygplatser är dock kritisk och tycker att pengar till flygplatserna ska öronmärkas, och menar att det inte är konstigt om kommuner använder pengarna till extra vårdkostnader före flygplatskostnader.
  • Trots coronavirusets stora påverkan på flygtrafiken förväntar Ryanair att man ska göra en vinst på mellan 950 miljoner och en miljard euro för räkenskapsåret 2019/2020. I nuläget genomför Ryanair 20 avgångar om dagen vilket motsvarar blott en procent av bolagets normala verksamhet.
  • Inrikestrafiken förväntas leda tillväxten och återhämtningen för flygtrafik i Asien enligt CAPA. I en analys skriver man att flygbolag med stora inrikesnät har en stor fördel i tiden när flyget kommer igång igen. Detta då inrikestrafiken i länderna förväntas komma igång snabbare än internationellt resande.
  • Delta Air Lines förlorar just nu 60 miljoner dollar, 609 miljoner kronor, varje dag. Samtidigt spår det amerikanska flygbolaget att intäkterna kommer att minska med hela 90 procent under det andra kvartalet i år. Just nu har Delta ställt in 80 procent av sina flygningar.

(Foto: Airbus)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.