COVID-19-uppdatering 3 april

easyJets grundare och största ägare kräver att flygbolaget stoppar en order på många Airbus-flygplan, British Airways skickar hem 80 procent av sina anställda och i Tyskland kan ett flygbolag nu komma att förstatligas.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 3 april.

  • Det tyska flygbolaget Condor som enligt tidigare rapporter ska köpas av LOT Polish Airlines ägare PGL kan nu komma att förstatligas i Tyskland under en period. Detta då affären mellan PGL och Condor nu ser ut att inte bli av på grund av COVID-19 och de ekonomiska krav som PGL ställt.
  • British Airways skickar hem 80 procent av sina anställda, motsvarande 36 000 personer. Detta efter att man förhandlat fram ett avtal med fackförbundet Unite. De anställda som berörs är kabinpersonal, markpersonal, teknisk personal och medarbetare vid bolagets huvudkontor nära Heathrow-flygplatsen.
  • Amerikanska Froniter Airlines som flyger med närmare 80 flygplan tar bort 90 procent av sin kapacitet under april. Flygbolaget hoppas dock kunna återuppta en hel del flygningar i maj och juni. Frontier Airlines har precis som flera andra amerikanska flygbolag sålt väldigt billiga flygbiljetter de senaste dagarna i ett försök att få in pengar.
  • easyJets grundare Stelios Haji-Ioannou har varnat för att det brittiska lågprisflygbolagets styrelse kan komma att bytas ut om man inte väljer att så snabbt som möjligt stoppa en beställning på A320neo-flygplan hos Airbus. easyJet som leds av den svenske VD:n John Lundgren har en beställning på 123 A320neo och 30 A321neo hos Airbus. Hittills har 45 flygplan från beställningen levererats.
  • Det kraftigt minskade flygandet i världen innebär att vi nu kan komma att få sämre väderprognoser varnar WMO, World Meteorological Organization. Detta då flygplanen fångar upp en stor mängd data som sedan används för väderobservationer och prognoser.
  • Airbus, Rolls Royce och London Heathrow Airport kräver nu att den brittiska regeringen ska sätta ihop ett räddningspaket för Virgin Atlantic. Sedan tidigare står det klart att Virgin Atlantic kommer att söka stöd hos den brittiska regeringen för att klara sig igenom coronakrisen och nu höjs alltså rösterna för att ett stöd ska godkännas.

(Foto: Anna Zeverva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.