Det krävs agerande NU för att rädda det svenska inrikesflyget

För att hålla kvar kritisk infrastruktur, där inkluderat inrikesflyget i landet, krävs det nu att regeringen agerar och går flygbolagen till mötes för att upprätthålla kommunikationerna i landet. Från och med måndag är det i princip bara SAS kvar på inrikesmarknaden, men frågan är hur kort tid de orkar hålla ut?

Måndag den 6 april pausar BRA hela sin verksamhet. Det innebär att bolaget pausar sex flyglinjer från Stockholm Bromma till den 31 maj. Sedan tidigare har man stoppat sitt övriga inrikesnät som totalt består av 18 flyglinjer, vilket gör BRA till det flygbolag med flest inrikeslinjer i ett normalläge. Ett normalläge är det däremot inte längre, och när coronaviruset dämpat sig kommer det vara ett nytt normalläge för flygbranschen, men fram till dess behövs stöd från staten för att upprätthålla inrikesflyget.

Från och med nästa vecka, den 6 april, är det bara SAS, Air Leap på Örnsköldsvik-Stockholm och en liten del upphandlad trafik som är inrikesflyget i Sverige, och SAS har redan signalerat att man hela tiden kommer närmare beslutet att stoppa inrikesflyget i Sverige. Detta då det snart inte är kommersiellt hållbart att flyga inrikes. Air Leap har också bestämt sig för att från den 14 april pausa sin trafik till och från Örnsköldsvik, sedan tidigare har flygbolaget även stoppat sina flygningar till Karlstad samt Jönköping.

Det är här och nu som staten måste gå in och stötta flygbolagen för att upprätthålla trafiken. Antingen genom upphandling som Trafikverket redan har på ett antal linjer idag, eller att man köper flygbiljetter från SAS, som just nu är enda flygbolag kvar på inrikeslinjerna, för att garanterna att förbindelserna inom landet upprätthålls vilket är viktigt. Ett exempel där flygtrafiken är väldigt viktig är Gotlands förbindelser med fastlandet som nu hänger på en skör tråd då BRA lämnar Visby-Stockholm på måndag. Kvar är SAS, för stunden, med en kraftigt reducerad tidtabell.

Med en relativt stabil trafik och med stabila flygbolag gynnas även flygplatserna i landet som också befinner sig i kris något som ofta glöms bort i diskussionerna kring stöd till flyget. I Norge har man gått in och köpt flygbiljetter hos SAS, Norwegian och Widerøe för att garantera att det fortsatt finns inrikestransporter i landet. Nu måste den svenska staten gå samma väg, annars blir det nya normala en än mer obehaglig upplevelse än vad det redan kommer bli för flygbranschen och kommunikationerna i landet.

Simon Ericson

flyg24nyheter

(Foto: Jönköping Airport)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.