COVID-19-uppdatering 2 april

Coronaviruset gör sig mer kännbart i Afrika, Kristianstad Österlen Airport har korttidspermitterat all personal och IATA spår nya brakförluster för flygbolagen under årets andra kvartal.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 2 april.

  • Kristianstad Österlen Airport har korttidspermitterat samtliga anställda då flygplatsen i nuläget inte har någon reguljär flygtrafik sedan BRA beslutat att pausa trafiken till Stockholm Bromma. Flygplatsens VD Jonas Haak räknar med att linjetrafiken kommer igång i augusti eller september igen. Tills dess är den skånska flygplatsen öppen för ambulansflyg och Sjöfartsverkets helikopterbas på flygplatsen.
  • EU-kommissionen har godkänt Frankrikes beslut att skjuta fram vissa flygavgifter för flygbolag. Frankrikes program för uppskjutna avgifter innefattar alla flygbolag med ett franskt AOC och ska gälla vissa avgifter mellan mars och december 2020. Sedan har flygbolagen två år på sig att betala avgifterna.
  • Afrika börjar nu att märka av coronaviruset i en större utsträckning och just nu har kapaciteten i världsdelen minskat med mer än 60 procent jämfört med 2019. På grund av COVID-19 kommer Kenya Airways att söka efter finansiellt stöd från Kenyas regering. Stödet ska främst användas till driftskostnader så som löner.
  • IATA har presenterat en ny prognos för det andra kvartalet 2020 som visar på förluster för flygbolagen på 61 miljarder dollar, motsvarande 615 miljarder kronor. Intäkterna beräknas minska med 68 procent för det andra kvartalet. Samtidigt tror IATA att flygbolagens rörliga kostnader ska minska med runt 70 procent. De fasta kostnaderna, som står för cirka hälften av ett flygbolags kostnader, beräknas minska med en tredjedel som ett resultat av att flygbolagen minskar sina kostnader genom att bland annat skicka hem anställda på tillfällig permission.
  • Icelandair gör förändringar inom kocernen och integrerar Air Iceland Connect med Icelandair. Detta innebär att chefspositionen i det mindre Air Iceland försvinner. Air Icelandair flyger främst inrikes på Island med tre Bombardier Dash 8 Q200 samt två Dash 8 Q400.

(Foto: Bluescan)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.