Kuponger istället för pengar ska hjälpa flygbolagen

Det är problematisk för flygbolagen att betala tillbaka resenärers biljetter när många flygresor nu ställts in och därför kommer det nu ett förslag till EU-kommissionen som innebär att flygbolagen istället kan kompensera passagerare med kuponger för användning vid senare resor.

Många aktörer inom flygbranschen är hårt ekonomiskt pressade och ett av dessa är flygbolagen. Med intäkter som i det närmaste är noll och inställda flygningar där resenärer har rätt att få sina pengar tillbaka så försvinner flygbolagens pengar snabbt. Därför lyfts det nu ett förslag till EU-kommissionen om att flygbolagen istället kan utfärda kuponger till resenärer som drabbas av inställda flygningar.

SAS har redan idag ett liknande system i drift och innebär att SAS ger sina resenärer, som har en resa bokad fram till den 30 april, möjlighet att boka om sin resa till ett senare tillfälle. Detta innebär att SAS kan behålla sina pengar och stärka sin likviditet samtidigt som resenärer kan resa vid ett senare tillfälle.

Förslaget som nu kommer till EU-kommissionen från delar av den europeiska flygbranschen innebär däremot att flygbolagen i Europa också ska kunna utnyttja kupong-modellen på flygningar som ställs in. Hur EU-kommissionen ställer sig till förslaget är oklart.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.