COVID-19-uppdatering 31 mars

Coronaviruset fortsätter att sätta sina avtryck i flygbranschen och nu stänger ytterligare en flygplats stänger i Danmark, inrikeskapaciteten i USA minskar, medan Air China tillkännagivit att man fortsätter flyga till Skandinavien.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 31 mars.

  • Sedan den 30 mars har en fjärde flygplats i Danmark stängt på grund av coronaviruset. Det är Aarhus Airport som den sista tiden endast haft en sparsam trafik med SAS till Köpenhamn, men denna trafiken ser SAS nu inte som meningsfull. De övriga flygplatserna som stängt i Danmark är Esbjerg, Sönderborg och Karup/Mittjyllands flygplats.
  • Air China fortsätter att flyga till Stockholm och Köpenhamn. Detta efter ett inlägg från flygbolaget som bekräftar att man fortsätter att flyga 16 internationella flyglinjer från Beijing. Samtliga linjer, inkluderat de till Stockholm och Köpenhamn får varsin avgång i veckan fram till den 30 april. Även fyra internationella linjer från Shanghai samt en från Chengdu kommer att trafikeras till den 30 april. Efter den sista april hoppas man kunna utöka de internationella flygningarna.
  • Marktjänstbolaget Menzies har skickat hem ungefär hälften av sin personal världen över. Detta motsvarar 17 500 anställda fördelat på 200 flygplatser.
  • SAS kommer idag den 31 mars att genomföra extra flygningar från Alicante och Malaga till Stockholm Arlanda. Under gårdagen, den 30 mars, flög SAS extraflyg från Alicante och Las Palmas till Stockholm enligt check-in.dk.
  • COVID-19 innebär att en hel del flygbolag genomför ovanliga flygningar och en av dessa är Austrian Airlines som flugit direkt från Wien till Sydney för att hämta hem österrikare. Det är Austrian Airlines längsta non-stop flygning någonsin.
  • Tillkännagivanden om att inrikeskapaciteten bland amerikanska flygbolag minskar väntar på sig enligt CAPA. Det enda flygbolaget som presenterat kraftiga neddragningar på inrikesnätet är American Airlines. American ska minska inrikeskapaciteten med 60-70 procent i april och 70-80 procent i maj. Dock visar CAPA att inrikeskapaciteten i USA har minskat med 30 procent just nu jämfört med 2019 och att antalet inställda flygningar ökat med 40 procent.
  • FN-världsturismorganisationen, UNWTO, räknar med att coronaviruset kommer att påverka den internationella turismen negativt i form av 20-30 procent färre turister under 2020 jämfört med 2019. UNWTO jämför siffrorna med finanskrisen då antalet turister minskade med fyra procent år 2009 och efter SARS-viruset då antalet internationella turister enbart minskade med 0,4 procent år 2003.

(Foto: Alan Wilson)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.