COVID-19-uppdatering 30 mars

Elva flygplatser i Skottland har stängt för passagerartrafik, Kina inför kraftiga begränsningar på internationell flygtrafik och IATA uppmanar länder i Europa att snabbt genomföra åtgärder för att stötta de europeiska flygbolagen.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 30 mars.

  • IATA uppmanar nu europeiska regeringar att ta till brådskande åtgärder för att stötta flygbolag i Europa. Europeiska flygbolag förväntas förlora 756 miljarder kronor i intäkter under 2020 när IATA prognostiserar att passagerarsiffrorna nästan kommer att halveras jämfört med 2019.
  • Den skotska flygplatsoperatören HAIL har sedan den 29 mars stängt elva flygplatser i Skottland för all passagerartrafik på grund av coronaviruset. Flygplatserna kommer dock fortsatt att vara öppna för ambulansflygningar och liknande enligt ett pressmeddelande. Många av flygplatserna som stängs är viktiga livlinor på öar i Skottland.
  • I lördagsmorse landade en Airbus A330MRT på Getafes flygplats i Spanien efter en flygning från Kina. Flygplanet som flögs av Airbus själva, var lastat med över fyra miljoner ansiktsskydd till den spanska, franska, tyska och brittiska sjukvården. A330MRT-flygplanet används vanligtvis som ett multiroll-flygplan inom militärverksamhet.
  • Den kinesiska luftfartsmyndigheten, CAAC, inför kraftiga begränsningar på internationell flygtrafik till och från Kina. Sedan den 29 mars får kinesiska flygbolag endast genomföra en passagerarflygning i veckan till en stad per land. Samtidigt får utländska flygbolag endast flyga en gång per vecka till Kina enligt CAPA. Både kinesiska och utländska flygbolag får inte använda mer än 75 procent av den tillgängliga kapaciteten på de internationella flygningar som genomförs.
  • Det amerikanska lågprisflygbolaget Spirit Airlines ska skära ner på sin kapacitet med 45 procent i april och 75 procent i maj. Samtidigt stoppar flygbolaget icke-nödvändig rekrytering, löner bland många chefer sänks och investeringar på upp till 75 miljoner dollar, undantaget nya flygplan, stoppas.
  • Hos den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer bevakar man utveckligen av coronaviruset noga och de medarbetare som kan, jobbar hemifrån. Samtidigt fortsätter Embraer med grundläggande och nödvändig verksamhet på sina anläggningar.

(Foto: Craig Wyzik)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.