Avro RJ har flugit färdigt hos BRA

I skymundan av coronavirusets framfart och hur det har påverkat flygbranschen har en epok avslutats hos BRA. Den 18 mars flög Avro RJ-flygplan för sista gången i BRAs färger när de flögs till Storbritannien för nya uppdrag.

Coronaviruset upptar just nu nästan allt nyhetsflöde och påverkar flygbranschen stort. Mitt i den kris som flyget i Sverige och världen nu befinner sig på grund av att efterfrågan på flygresor i det närmaste är obefintlig så har BRA pensionerat en trotjänare. Den 18 mars flög bolaget nämligen för sista gången med Avro RJ-flygplan.

Den 18 mars flögs de sista Avro-flygplanen till brittiska Norwich från Stockholm Bromma, Göteborg och Malmö. I Norwich ska flygplanen nu stå i väntan på nya uppdrag eller skrotning. Avro-flygplanen har lämnat BRAs flygplansflotta tidigare än väntat på grund av COVID-19 enligt International Flight Network. Den 18 mars flög BRA även en ATR 72 från Ängelholm till Norwichs flygplats för att hämta hem de piloter som flugit Avro-flygplanen till den brittiska flygplatsen.

En av de sista piloterna som flög Avro RJ hos BRA ger alla möjlighet att följa med på en av de sista flygningarna med Avro-flygplan hos BRA. Förutom att ferryflyga till Norwich genomfördes även en lågpassage med en rote Avro över Malmö Airport i samband med avskedet av flygplanstypen.

Kvar i BRAs flygplansflotta finns nu enbart turboproppflygplan i form av ATR 72-500/600 som kompletteras med wet-leaseade Embraer 190 från tyska WDL Aviation. Just nu flygs det dock enbart med ATR 72 på grund av COVID-19.

BRA tog över Avro RJ-flygplan från Malmö Aviation genom sammanslagningen med Sverigeflyg. Som mest har BRA haft tolv Avro i sin flotta fördelat på tio Avro RJ 100 samt två Avro RJ 85. Den större RJ 100 hade plats för 112 passagerare och den mindre Avro RJ 85 95 passagerare i BRAs konfiguration.

(Foto: BRA)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.