Kraftiga neddragningar att vänta hos Alitalia

Den italienska regeringens beslut att ta över Alitalia har troligen varit det som räddat flygbolaget från konkurs, men det kommer rapporter om att framtidens Alitalia kommer innebära stora förändringar jämfört med dagens förlusttyngda flygbolag.

Alitalia har i dag en flygplansflotta på strax över 90 flygplan men när den italienska staten nu ska ta över flygbolaget blir det stora förändringar för flygbolaget. Närmare 75 procent av bolagets anställda ska sägas upp, vilket innebär att Alitalia ska ha 3 000 anställda i stället för dagens närmare 12 000.

Med färre anställda kommer också en mindre verksamhet. Flygplansflottan framöver ska enbart bestå av 25-30 flygplan och fokus ska vara på de flyglinjer som är mest lönsamma. Enligt den italienska staten ska flottan på 25-30 flygplan bara vara början på det nya Alitalia för att sedan expandera. Dock tror inte fackförbunden på detta enligt Reuters och istället tror fackförbunden att avsikten är att permanent minska ner Alitalia.

Ett byte av flygplansflottan kan också komma att bli aktuell med en utfasning av äldre flygplan till förmån för nyare bränsleeffektivare flygplan för att få ner driftskostnaderna. Detta är något som krisande South African Airways också arbetar efter i nuläget. Om åldern på Alitalias flygplan begränsas till tio år eller mindre så skulle upp till 60 flygplan fasas ut på grund av hög ålder vilket gör att man närmar sig de tilltänkta antalet flygplan.

Trots att Italien ska ta över Alitalia är det osäkert hur framtiden för det italienska flygbolaget kommer att se ut. Troligen är det ett helt annat och mindre Alitalia som väntar med en mindre flygplansflotta och ett kraftigt förändrat linjenät.

(Foto: Alessandro Ambrosetti)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.