COVID-19-uppdatering 27 mars

Coronapandemin fortsätter att sprida sig över världen och inom rese- och turismsektorn beräknas COVID-19 nu innebära 2,1 biljoner dollar i minskade intäkter under 2020.

Uppdatering kring COVID-19 coronaviruset 26 mars.

  • Wuhans flygplats som stängde den 23 januari på grund av COVID-19-utbrottet i Wuhan ska den 8 april öppna för trafik igen. Det är dock enbart inrikestrafik som kommer att vara tillåten med undantag för flygningar till Beijing där flygstoppet ligger kvar. Internationella flygningar kommer fortsatt att vara inställda.
  • Paris Orly stänger den 31 mars. Paris sekundära passagerarflygplats, Orly, stänger på grund av att passagerarsiffrorna har totalt körts i botten på grund av COVID-19. Verksamheten på Charles de Gaulle-flygplatsen, dit Orlys kvarvarande trafik flyttar, kommer att koncentreras till terminal 2E samt delar av terminal 2A och 2F. 
  • Oslo Gardermoen stänger en av sina två start- och landningsbanor för att anpassa sig efter flygbolagens behov. Flygplatsen säger dock att man är redo att öppna den nu stängda östra rullbanan snabbt vid behov. Sedan tidigare har även Kastrup stängt två av tre start- och landningsbanor för att använda dessa för uppställningsplatser till flygplan. På Arlanda finns det inga planer på att stänga någon av flygplatsens tre banor.
  • Kenya Airways kommer troligen att stoppa alla internationella flygningar. Detta då Kenyas civila luftfartsmyndighet sedan den 26 mars stoppat all internationell flygtrafik till och från landet med undantag för fraktflygningar. De besättningar som arbetar ombord på fraktflygplanen förväntas att sätta sig själva i karantän på flygplatshotell.
  • USAs gigantiska räddningspaket på grund av COVID-19 innebär att amerikanska flygbolag får ekonomiskt stöd i form av 61 miljarder dollar. Hälften av pengarna består av lån och den andra hälften är pengar som ska användas för att betala löner och andra kostnader relaterade till anställda.
  • Qatar Airways har ställt drygt 90 av 175 flygplan på marken men fortsätter att upprätthålla delar av sitt linjenät med färre avgångar och mindre flygplan för att få hem medborgare till sina hemländer. Qatar Airways chefsstrateg Thierry Antinori säger dock att kabinfaktorn på bolagets nuvarande flygningar fortsatt är bättre än förväntat. 
  • British Airways fortsätter att flyga med ett kraftigt reducerat linjenät. Baserat på den nuvarande tidtabellen så kommer det brittiska flygbolaget att fortsatt flyga till Skandinavien från London Heathrow. Till Göteborg är det just nu tre avgångar i veckan planerat medan Stockholm trafikeras åtta gånger i veckan, Oslo sex gånger i veckan och Köpenhamn nio gånger i veckan.

(Foto: Avinor Oslo lufthavn/Espen Solli)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.