COVID-19-uppdatering 26 mars

Totalt 181 länder har drabbats av coronaviruset och i USA är ökningstakten av nya fall stor. För flygbranschens del så drar Kanada kraftigt ner på kapaciteten och på Heathrow räknar man med en kraftig ökning av frakflygningar.

Uppdatering kring COVID-19 coronaviruset 26 mars.

  • Stockholm Skavsta korttidspermitterar 120 anställda. Flygtrafiken på flygplatsen är just nu kraftigt begränsad, precis som på i princip samtliga flygplatser i Europa.
  • För den nuvarande veckan har kapaciteten i Europa minskat med 59,1 procent jämfört med samma period år 2019 enligt OAG och CAPA. Inrikeskapaciteten har nästan halverats medan det främst är utrikestrafiken som minskat med 62,9 procent. Dock är det mycket som talar för att passagerarsiffrorna talar om betydligt större fall än kapacitetens utveckling.
  • London City Airport stänger för all trafik fram till slutet på april. Detta då flygplatsens största operatör BA Cityflyer, ett British Airways-dotterbolag, helt stoppat trafiken till och från cityflygplatsen.
  • Kanadensiska Air Canada och WestJet drar ner på kapaciteten. Detta sedan antalet fall av coronaviruset ökat med 33 procent i Kanada över en natt. Air Canada planerar att stoppa majoriteten av sina internationella flygningar den 31 mars medan WestJet har stoppat alla sina internationella flygningar sedan 22 mars för 30 dagar framåt.
  • Virgin Australia skickar tillfälligt hem 8 000 av 10 000 anställda fram till slutet på maj och skär ner inrikeskapaciteten med 90 procent. Flygbolagets dotterbolag Tigerair Australia kommer att stoppa alla sina flygningar med omedelbar verkan. Samtidigt kommer beslut från Australien att man implementerar ett reseförbud för utlandsresor till och från Australien. Det finns dock en hel del resande som är undantagna förbudet.
  • London Heathrow, Europas största flygplats mätt i antal passagerare, prognostiserar att antalet fraktflygningar kommer att öka med 53 procent på flygplatsen beräknat per vecka jämfört med samma period under 2019. Bakom ökningen ligger det ökade behovet av att transportera frakt och sjukvårdsutrustning på grund av COVID-19.
  • I Kina noterar man de problem som landet har när det gäller internationell fraktkapacitet med en kraftigt minskad kapacitet av ”bellyhold” frakt då passagerarflygningarna kraftig reducerats. Nu har Kina tagit fram en lista tolv punkter som ska bidra till att öka den internationella fraktkapaciteten till och från landet.
  • LOT förlänger sitt flygstopp. Tidigare var det tänkt att bolaget skulle börja flyga igen den 31 mars, men ett preliminärt datum för kommersiella flygningar är nu satt till den 11 april. I nuläget genomför LOT flera evakueringsflygningar på uppdrag av den polska staten.

(Foto: Kambui)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.