IATA: Flygbolagen kan förlora 252 miljarder dollar

COVID-19 har inneburit en kris för flygbranschen världen över som inte skådats tidigare. IATA som tidigare spådde 113 miljarder dollar i minskade intäkter för världens flygbolag har nu uppdaterat sin prognos som visar på att flygbolagen kan komma att gå miste om 252 miljarder dollar intäkter.

IATAs tidigare värsta scenario bestod av förluster på 113 miljarder dollar i minskade intäkter för världens flygbolag, men nu när IATA uppdaterat sin progonos framstår det tidigare värsta scenariot nästan som det bästa scenariot. Detta då IATA nu spår att flygbolag världen över går miste om 252 miljarder dollar under 2020 på grund av COVID-19. Det motsvarar en minskning av intäkter med 44 procent jämfört med 2019.

”Flygindustrin står inför sin djupaste kris. Efter ett fåtal veckor är vårt tidigare värsta scenario nu bättre än de senaste beräkningarna. Utan ett omedelbart stöd från länder kommer det inte att finns någon flygindustri kvar. Flygbolagen behöver 200 miljarder dollar i likviditetsstöd för att enbart klara sig igenom detta. En del länder har redan tagit sitt ansvar, men många fler behöver följa efter”, säger IATAs VD Alexandre de Juniac.

I IATA senaste prognos så tror man att efterfrågan på flygresor kommer att minska under hela 2020 som en följdeffekt av coronaviruset där en global tillbakagång är att vänta. Under årets andra kvartal räknar IATA med att kapaciteten i Europa minskar med 90 procent för att sedan under det fjärde kvartalet ”endast” minska med tio procent jämfört med samma period 2019. För flygindustrin i stort beräknas kapacitetsminskningar för det andra kvartalet med 65 procent, 33 procent under det tredje kvartalet och tio procent under det fjärde kvartalet i år.

Totalt beräknas ett minskat flygande på 38 procent under hela 2020 jämfört med 2019.

(Foto: Kgbo)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.