COVID-19-uppdatering 25 mars

Ryanair ska inte flyga förrän i juni och SAS danska piloter går tillfälligt ner i lön med över 20 procent på grund av COVID-19. Dessutom hårdnar reserestriktionerna än mer över världen vilket påverkar flygbranschen.

Uppdatering kring COVID-19 coronaviruset 25 mars.

  • Ryanair kommer inte att genomföra några flygningar i april och maj utifrån vad som går att bedöma i nuläget enligt lågprisflygbolagets VD Michael O´Leary. Samtidigt står Ryanairs över 400 starka flygplansflotta till förfogande för EUs samtliga länder för att genomföra evakueringsflyg om detta är nödvändigt. Förutom Ryanair berörs även dotterbolagen Lauda, Ryanair Sun och Malta Air av beslutet.
  • SAS danska piloter har gått med på ett bud från SAS om att sänka sina löner med 22 procent fram till den 30 juni. Det innebär att SAS kan permittera piloterna med hjälp av den danska statens lönekompensationspaket.
  • Förenade Arabemiraten stoppar alla passagerarflygningar till och från samt via landet. Detta i ett försök att minska spridningen av coronaviruset. Stoppet för samtliga resenärer kommer att vara gällande under två veckor. Frakt- och ambulansflyg är undantagna stoppet.
  • easyJets grundare och största ägare Stelios Haji-Ioannou säger att det brittiska lågprisflygbolaget måste minska sin flygplansflotta med en fjärdedel för att överleva COVID-19 och tiden efter viruset. Detta då det kommer flyga färre människor och de flygbolag som överlever coronaviruset kommer troligen att reducera sina flygplansflottor för att öka vinsten. Haji-Ioannou säger också att easyJet måste avbeställa nya flygplan från Airbus, vilket dock kommer att kosta flygbolaget mycket i straffavgifter.
  • Icelandair tvingas att avskeda 240 anställda på grund av coornaviruset och de anställda som arbetar heltid kommer att gå ner 20 procent i lön. Det isländska flygbolaget flyger just nu bara 14 procent av sitt ordinarie trafikprogram och det kan bli aktuellt med fler nedskärningar i bolagets verksamhet.
  • Storbritannien utökar inreseförbudet till landet som nu innefattar ytterligare åtta afrikanska länder. Samtidigt har Gambia beslutat sig för att helt stänga sitt luftrum från den 23 mars och endast tillåta fraktflyg med medicinsk utrustning med sig att flyga till och från det afrikanska landet.
  • Det kanadensiska flygbolaget Air Transat stoppar alla sina flygningar från den 1 april och permitterar 70 procent av sina anställda. De chefer som inte permitteras har accepterat lönesänkningar, vilket även inkluderar den högsta ledningen i flygbolaget som enligt tidigare planer kommer att köpas av Air Canada under 2020.

(Foto: Michal Osmenda)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.