COVID-19-uppdatering 24 mars

Antalet coronasmittade stiger världen över med och för flygbranschen fortsätter katastrofläget. Här följer en uppdatering kring coronavirusets påverkan på flygbranschen.

Uppdatering kring COVID-19 coronaviruset 24 mars.

  • Singapore Airlines minskar nu kapaciteten med 96 procent på grund av COVID-19 och ställer 138 av 147 flygplan på marken. Bolagets dotterbolag Scoot gör en liknande drastisk åtgärd och parkerar 47 av 49 flygplan på marken tillsvidare. Även andra åtgärder mot COVID-19 har tagits hos Singapore Airlines där man bland annat diskuterar senareläggande av flygplansleveranser med flygplanstillverkare.
  • Kapaciteten i Storbritannien har minskat med mer än 50 procent under de tre senaste veckorna på grund av de reserestriktioner som finns mellan Storbritannien och USA samt Europa. Enligt prognoser förväntas kapaciteten i Storbritannien inte att nå upp till 2019 års nivå förrän tidigast i oktober.
  • Air Malta börjar flyga igen men det är endast hjälpflygningar, som ska göra det möjligt för människor att resa till sina hemländer från Malta. Dessutom ska Air Malta upprätthålla kritiska och viktiga förbindelser med resten av Europa för exempelvis medicinsk hjälp. Hjälplinjer som nu upprättas går från Malta till bland annat London, Paris och Frankfurt.
  • Det amerikanska lågprisflygbolaget Southwest Airlines reducerar sin kapacitet med minst 20 procent mellan den 14 april och 5 juni. Fram till den 14 april har man ställt in cirka 1 000 av 4 000 dagliga avgångar. Sedan 22 mars har Southwest även gjort uppehåll på samtliga internationella flyglinjer som bolaget trafikerar. Dock hoppas Southwest att man ska kunna återgå till normaldrift den 4 maj.
  • South African Airways stoppar alla sina internationella flygningar fram till den 31 maj i ett försök att stoppa coronavirusets spridning i Sydafrika. Detta då Sydafrika beslutat sig för att stoppa inresor för människor som inte är sydafrikanska medborgare och kommer från högriskländer.
  • I Sydamerika har Brasilien hittills flest fall av COVID-19 och där har man nu sett en kraftigt minskad efterfrågan på flygresor. De tre största flygbolagen i landet, GOL, LATAM Brazil och Azul har därför påbörjat dramatiska kapacitetsminskningar med omedelbar verkan.
  • Enligt OAG har den globala stolkapaciteten minskat med 14,7 procent under veckan 16-22 mars 2020 jämfört med samma period 2019. I slutet av april räknar man dock med att minskningen ska ha förbättrats till att endast visa en minskad global kapacitet med fyra procent.

(Foto: Sören Andersson)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.