COVID-19 hjälper South African Airways

COVID-19 har lamslagit flygtrafiken i snart stora delar av världen på grund av en minskad efterfrågan, men för alla är utbrottet av viruset inte enbart negativt. För krisande South African Airways är den senaste tidens lägre bränsle- och leasingkostnader en hjälpande hand för det afrikanska flygbolaget.

Precis som nästan samtliga flygbolag världen över kämpar South African Airways, SAA, med en minskad efterfrågan på flygresor på grund av COVID-19. Dock har viruset inte bara inneburit en negativ utveckling för det krisande flygbolaget. Medan flygbolag världen över kämpar med att fylla sina flygplan och flygplanstillverkare har svårt att sälja flygplan så har SAA lyckats knyta flera bra avtal gällande leasing av flygplan. Detta då även leasingmarknaden för flygplan i nuläget har kraschat.

Förutom de mer fördelaktiga leasingavtalen för flygplan kan SAA även glädjas över det lägre oljepriset den senaste tiden som innebär lägre bränslekostnader för flygbolaget. Detta ger flygbolaget ännu mer andrum i den ekonomiska knipa som man trots allt befinner sig i.

Om detta kommer vara tillräckligt för att rädda South African Airways återstår att se. Under de senaste sex åren har flygbolaget förlorat 1,6 miljarder dollar och därför sattes SAA i en ”special-administration” vid slutet av 2019. Frågan är dock om de små positiva signalerna för SAA överhuvudtaget överväger ett kraftigt minskat resande på grund av COVID-19.

(Foto: Bahnfrend)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.