APRA-medlemmar bromsar coronavirus-relaterade flygkompensationer

APRA, Association of Passenger Rights Advocates, där bland annat AirHelp ingår, håller med flygbolag om att COVID-19 betraktas som en extraordinär händelse och därför kommer man att stoppa alla ersättningskrav mot flygbolag som nu kommer in på grund av coronaviruset.

Organisationen för flygpassagerares rättigheter, Association of Passenger Rights Advocates, APRA, håller med om att COVID-19 bör betraktas som en extraordinär händelse. Alla medlemmar i APRA har därför, med omedelbar verkan, enats om att stoppa alla inkommande ärenden med relation till COVID-19. En åtgärd som ser till att klargöra situationen för passagerare.

Utbrottet av COVID-19 har skapat stor osäkerhet bland både flygbolag och passagerare om vad som gäller vid inställda och försenade flyg. APRA, som grundades för att värna om flygresenärernas rättigheter, anser att passagerarna förtjänar att få tydlig information kring lagar och säkerhet under rådande omständigheter enligt ett pressmeddelande. Det är därför som alla medlemmar i organisationen enats om den gemensamma utgångspunkten att alla flygstörningar som orsakats som en direkt följd av COVID-19 bör betraktas som ”extraordinära händelser”. Beslutet har grundats i det faktum att effekterna av COVID-19 är bortom flygbolagens kontroll.

”Flygresenärer är en väldigt utsatt grupp konsumenter och det är vårt uppdrag att skydda dem när deras rättigheter åsidosätts. Det måste dock vara realistiskt. Ur vårt perspektiv så har den nuvarande coronakrisen spridit sig bortom rimliga gränser för flygbolagen och bör kategoriseras som en ”extraordinär händelse”. Det finns inga vinnare på överarbetade domstolar, förvirrade resenärer och frustrerade flygbolag”, säger Andreas Hermansson, Sverigechef för AirHelp som är en av medlemmarna i APRA, och fortsätter:

”Det finns nu en stor risk att kampen mellan flygbolagen accelererar som en effekt av virusutbrottet. Detta leder troligtvis till att mindre flygbolag slås ut, vilket gör att vi riskerar få en oligopolliknande situation med färre valmöjligheter och högre priser för resenärerna som nu blir än mer sårbara. Vi får inte glömma att resenärerna är, och skall förbli, i fokus. Vi kommer att fortsätta vårt nära arbete tillsammans med EU och litar på att de kommer hantera denna kris på bästa möjliga vis”.

(Foto: Mike McBey)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.