Ängelholms flygplats behöver hjälp från kommunerna för att överleva

Ängelholm Helsingborg Airport som ägs av Peab vädjar till kommunerna runt om flygplatsen att det nu krävs hjälp för att fortsätta kunna driva flygplatsen vidare, både på kort sikt men även för att säkra flygplatsens framtid på lång sikt. Sedan förra veckan är samtliga anställda på flygplatsen varslade.

Effekterna av COVID-19 har fått enorm påverkan på samhället och inte minst på flygresandet, både internationellt och nationellt. På privatägda Ängelholm Helsingborg Airport i nordvästra Skåne, har trafiken än så länge minskat med 80-90 procent och med knappt några intäkter är framtiden för flygplatsen nu mycket osäker.

”Även om vi är lyckligt lottade på så sätt att våra båda flygbolag, SAS och BRA, fortfarande upprätthåller en begränsad trafik så räcker inte dessa intäkter för att fortsätta flygplatsverksamheten”, säger Christian Ziese VD på Ängelholm Helsingborg Airport.

Ska flygplatsen kunna fortsätta sin verksamhet krävs det att andra intressenter än Peab, som idag är ensam ägare, omgående hjälper till i det akuta läget som nu uppstått, men även för att säkerställa flygplatsens verksamhet långsiktigt. Ängelholm Helsingborg Airport varslade samtliga anställda om uppsägning i fredags, den 20 mars, och permitterar alla anställda från och med i morgon onsdag den 25 mars.

Vid ett styrelsemöte i torsdags framfördes en tydlig uppmaning från Peab till de nordvästskånska kommunerna om att skyndsamt inkomma med förslag kring framtida och långsiktigt ansvarstagande gällande Ängelholm Helsingborg Airport för att garantera att flygplatsen ska kunna finnas kvar.

”Frågan om ett breddat ansvarstagande för flygplatsen har varit aktuell ett bra tag beroende på den långvariga minskningen av passagerare, men nu har den aktualiserats på ett mycket tydligt sätt”, säger Christian Ziese.

Flygplatsen ställer sig nu frågan om kommunerna i Nordvästra Skåne tycker att flygplatsen är en viktig del av regionens infrastruktur och undrar om man nu är beredd att ta ansvar för att Ängelholm Helsingborg Airport ska finnas kvar på lång sikt.

(Foto: Peter Wemmert – Kameratrollet)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.