Norge säkrar nödvändigt flyg – när sker detta i Sverige?

Den norska regeringen har säkrat upp nödvändigt flyg på en minimum-nivå för att man ska kunna transportera sig i landet. Detta innebär både ekonomisk hjälp till flygbolagen och en säkring av grundläggande infrastruktur.

Röster inom flygbranschen vill att Sverige ska ta efter Norge och säkra upp ett visst antal avgångar per dag och vecka på flyglinjer för att hålla igång samhällsviktig flygtransport under coronavirusets härjande. Nyligen har Norge tecknat ett avtal med SAS, Norwegian och Wideröe som innebär att flygbolagen kommer att trafikera 23 inrikeslinjer under den kommande månaden, allt finansierat genom att den norska staten köpt flygningarna för närmare 300 miljoner norska kronor. Till en början gäller avtalen fram till slutet på april.

För flygbolagens del innebär detta att man får ekonomiskt stöd som inte är lånegarantier och lån utan det är istället intäkter i form av köpta flygningar från den norska staten. Detta är något som troligen flygbolag i Sverige också är i behov av. Tidigare har BRA, som nu flyger minimum-trafik, sagt att man inte vill ta på sig fler dyra lån utan istället se åtgärder från staten som löser bolagets akuta likviditetskris.

Om ett liknande stöd till både samhället och flygbolagen kommer att ske i Sverige är oklart, men det är mycket som talar för att det behövs för att de svenska flygbolagen ska ta sig igenom coronapandemin.

(Foto: Norwegian)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.