Danmark presenterar stöd till flyget

Den danska regeringen presenterade på onsdagen ett förslag på en kompensationsmodell som ska hjälpa flygbolag och kan innebära kompensation på upp till 80 procent av flygbolagens fasta kostnader.

Under onsdagen presenterade den danska regeringen ett stödpaket till danska flygbolag och reseföretag. Stödpaketet som innebär ett förslag på en kompensationsmodell till flygbolag kan resultera i att den danska staten tar hand om upp till 80 procent av flygbolagens fasta kostnader.

Kompensationen ska efter att en ansökan från ett flygbolag kommit in betalas ut så snabbt som möjligt. Den danske finansministern Nicolai Wammen beskriver kompensationen till resebolag och flygbolag som att man lägger ut ett mycket stort säkerhetsnät för danska arbetsplatser och arbetsgivare. Förslaget på kompensation på upp till 80 procent av de fasta kostnader kan vara något som även behövs i Sverige där bland annat BRA har akuta likviditetsproblem.

För att få ta del av den stora kompensationen krävs att flygbolagen kan visa på att omsättningen i verksamheten minskat med mer än 40 procent på grund av COVID-19. Något som troligen inte är särskilt svårt för de flesta flygbolagen. Sedan tidigare har DAT, Danish Air Transport och Sun Air of Scandinavia efterfrågat åtgärder från den danska staten om stöd till danska flygbolag. SAS kommer totalt att få tre miljarder kronor, 1,5 miljarder var från Sverige respektive Danmark, i kreditgaranti.

(Foto: Danielle dk)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.