Norwegian vill ha samma stöd som SAS – BRA behöver andra åtgärder

Som reaktion på både den svenska och danska statens beslut att stödja SAS genom kreditgarantier på totalt tre miljarder för SAS och fem miljarder för svenska flygbolag så vill nu norska Norwegian ha samma stöd. Flygbolaget BRA ser att den svenska regeringen initiativ är bra, men det behövs mer.

Under tisdagskvällen kom beskedet från regeringen att Sverige ger svenska flygbolag fem miljarder kronor i kreditgaranti för att öka bolagens likviditet. SAS kommer totalt att få ta del av tre miljarder kronor då Sverige och Danmark ger kreditgaranti på 1,5 miljarder kronor var. Det svenska flygbolaget BRA ser positivt på regeringens besked, men konstaterar att man behöver intiativ som både är långsiktiga och innebär en omgående effekt på flygbolagets likviditet.

”Regeringens till synes generösa kreditgaranti är säkert bra, men det vi behöver är insatser som ger både omedelbara och långsiktiga likviditetseffekter – inte lån med kreditkostnader. Vi behöver även bättre tillämpbara permitteringsregler”, säger BRAs VD Geir Stormorken.

Stormorken menar att regeringens besked inte innebär någon förändring för BRA i nuläget och att det behövs andra åtgärder nu.

”Kreditgarantin från regeringen förändrar tyvärr inte något för BRA här och nu. Kommer inte stöd för att minska kostnaderna inom kort, riskerar BRA, som flyger till flest orter i Sverige och som har det största flyglinjenätet med 28 flyglinjer inom landet under år 2019-2020, att tvingas till drastiska åtgärder med nedläggning av ytterligare flyglinjer och ännu färre flygavgångar”, fortsätter BRAs VD Geir Stormorken.

Norwegian å sin sida vill nu ha samma stöd som SAS och hänvisar till att man har ett svenskt dotterbolag och en stark närvaro i Sverige med ett 50-tal flyglinjer och över 700 anställda.

”Norwegian har svenskt dotterbolag och en stark närvaro även i Sverige med ett 50-tal linjer och över 700 medarbetare. Vi hoppas på motsvarande stöd i form av en kreditfacilitet så att vi kan fortsätta bidra till att upprätthålla viktig infrastruktur, arbetstillfällen och ekonomisk välfärd. Vi är glada över de åtgärder som politikerna har gjort hittills för att mildra effekterna av coronaviruset men hoppas naturligtvis att de erbjuder motsvarande möjlighet även för Norwegian”, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram som understryker att Norwegians största konkurrent, SAS, nu fått det lättare att ta sig igenom COVID-19-krisen.

(Foto: Norwegian)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.