COVID-19: Flygplatserna i Europa går miste om 1,3 miljarder euro

Flygplatsorganisationen ACI spår att spridningen av COVID-19 i Europa kommer att innebära minskade intäkter på 1,3 miljarder euro för regionens flygplatser samtidigt som antalet resenärer beräknas minskas med 13,5 procent under årets första kvartal.

Flygbranschen har det riktigt tufft just nu med flygbolag som rasar på börserna världen över och ett minskat antal resenärer som flyger på grund av COVID-19. Flygplatsorganisationen ACI, Airports Council International, spår nu att de europeiska flygplatserna kommer att gå miste om 1,3 miljarder euro i intäkter enbart under det första kvartalet i år, ett hårt slag mot flygplatserna.

”COVID-19 har tagit flygbranschen som en chock med oförutsägbara följder. Förutom Italien kan vi inte utesluta att flygplatser på andra platser vid något tillfälle kan behöva ekonomiska lättnader för att kunna fullfölja sin roll som en kritisk del i infrastrukturen. Detta kräver stöd från regeringar och EU-kommissionen,” säger Oliver Jankovec Director General på ACI EUROPE.

Förutom de ekonomiska förlusterna väntas passagerarsiffrorna att minska med 13,5 procent under det första kvartalet i år på de europeiska flygplatserna. För helåret 2020 spår ACI att det kommer flyga 187 miljoner färre passagerare i Europa vilket innebär en minskning på 7,5 procent jämfört med 2019. Den tidigare prognosen för 2020, utan COVID-19, visade på en passagerarökning med 2,3 procent.

(Foto: Brorsson)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.