1 500 anställda skickas hem från Kastrup – liknande utveckling att vänta i Sverige

De närmsta veckorna kan 1 500 anställda på Kastrups flygplats komma att skickas hem och i Sverige överväger Swedavia också åtgärder, men det är oklart vad detta kommer innebära.

Enligt ett pressmeddelande från Köpenhamns flygplats Kastrup kommer det bli aktuellt att tillfälligt permittera upp mot 1 500 anställda på grund av den kraftigt minskade flygtrafiken som en konsekvens av COVID-19. Flygplatsbolaget Kastrup har totalt 2 600 anställda, men flygplatsen i sig sysselsätter mellan 22 000 och 23 000 som jobbar med markservice, i butiker och restauranger för att nämna några exempel.

I nuläget befinner sig Kastrups flygplats i en dialog med fackliga organisationer men Kastrups VD Thomas Woldbye säger att den danska regeringens beslut att stå för en stor del av lönekostnaden när anställda tillfälligt permitteras underlättar flygplatsens beslut att skicka hem medarbetare.

Även i Sverige är det mycket som talar för att flygplatspersonal kan komma att permitteras på grund av COVID-19. Swedavia som driver tio av landets 38 flygplatser med passagerartrafik har dock inte tagit något beslut i nuläget, men Swedavias presschef Robert Pletzin säger till TT att läget är bekymmersamt. Att COVID-19 även påverkar landets statliga, regionala och privata flygplatser står klart då det inte flygs någonting så står även flygplatserna i landet stilla.

(Foto: Johnpsolis)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.