Regeringen vill ge 5 miljarder i kreditgaranti till svenska flygbolag

Den svenska regeringen föreslår nu att flygbolag i Sverige under året ska ges möjlighet att få kreditgarantier till maximalt fem miljarder kronor. Av de fem miljarder kronorna är 1,5 miljarder riktade till SAS.

COVID-19 har lamslagit flygbranschen världen över och många flygbolag har förlorat nästan alla sina intäkter på en mycket kort tid. Detta gäller även svenska flygbolag som SAS och BRA och nu vill regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna ge kreditgarantier på fem miljarder kronor till svenska flygbolag som har tillstånd för kommersiell verksamhet. Dessutom ska flygbolaget ha sin huvudsakliga verksamhet i Sverige för att få ta del av garantierna.

Av de fem miljarder kronorna är 1,5 miljarder riktade till SAS som enligt ett pressmeddelande från regeringen är viktiga för att tillgodose samhällets grundläggande behov av flyginfrastruktur både i Sverige och Danmark. Den svenska och danska staten har därför enats om att den danska regeringen kommer att gå fram med en liknande åtgärd avseende SAS. Staterna utesluter inte att det kan behövas fler åtgärder framöver.

Rent praktiskt innebär kreditgarantin att flygbolag kan ta lån där staten garanterar lånen så att flygbolagen kan stärka sin likviditet. Det är ett 20-tal flygbolag som har svenskt tillstånd för kommersiell flygtrafik och av dem är det en handfull bolag som flyger på reguljära linjer. Övriga bolag som kan få ta del av kreditgarantin är ambulansflyg och helikopterbolag.

Det är Riksgälden som nu får i uppdrag av regeringen att förbereda för att ställa ut kreditgarantier under året. En ansökan från flygbolagen krävs för att dessa ska få ta del av garantierna. De aktuella kreditgarantierna till flygbolagen bör kunna ställas ut snarast möjligt, varför regeringen fattat beslut om förslaget i dag och behandlingen i riksdagen kommer att ske skyndsamt enligt ett pressmeddelande.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.