Flygbolag världen över drar ner på kapaciteten

easyJet, Alsie Express, United Airlines, Virgin Atlantic och Air New Zeeland. Listan över flygbolag som minskar sin trafik kraftigt på grund av COVID-19 kan göras i princip lika lång som listan över hur många flygbolaget det finns i världen.

Neddragningar, kapacitetsminskningar och anställda som riskerar att förlora sina jobb. Det är för stunden vardag för företag inom flygbranschen och deras anställda. Det senaste inom trafikförändringar hos flygbolag världen över är bland annat att easyJet kan tvingas att ställa alla sina drygt 300 flygplan på marken.

Det brittiska lågprisflygbolaget som leds av den svenske VD:n John Lundgren håller nu på att konsolidera sin verksamhet och kan med detta ställa hela sin flygplansflotta på drygt 300 Airbus-flygplan på marken. Det finns dock undantag, easyJet kommer fortsatt att operera ”räddningsflyg” under kortare perioder för att kunna flyga hem sina kunder.

”Hos easyJet gör vi allt vi kan för att klara av de utmaningar som coronaviruset innebär och på så sätt säkra att vi kan fortsätta ge de fördelar till ekonomi och affärer som flyget innebär. Europeisk luftfart står inför en osäker framtid och det är klart att koordinerat stöd från regeringar krävs för att flygindustrin ska överleva och kunna fortsätta flyga när den här krisen är över”, säger easyJets VD John Lundgren.

I Danmark har coronavirusets spridning inneburit att Alsie Express som flyger mellan Sönderborg och Köpenhamn stoppat samtliga flygningar fram till den 13 april och Nordic Seaplanes som flyger med sjöflygplan mellan hamnarna i Aarhus och Köpenhamn har också stoppat sin verksamhet helt åtminstone för vecka 13, men mer inställt är troligen att vänta.

Bland flygbolag världen över minskas nu kapacitet och flygplan ställs på marken. Till exempel väljer brittiska Virgin Atlantic att ställa 85 procent av sin flotta på marken och samtidigt stoppa 80 procent av sina flygningar. Från och med nu kommer bolaget successivt att minska sina flygningar för att den 26 mars ha 80 procent av flygningarna inställda.

I USA kommer rapporter från United Airlines att det amerikanska storbolaget kommer att minska sin kapacitet med 50 procent på grund av COVID-19. Trots en halvering av kapaciteten förväntar sig United en kabinfaktor på endast 20-30 procent. Under de kommande månaderna kommer både bolagets VD och ”president” att inte ta ut någon lön och andra chefspositioner halverar sina löner.

På andra sidan jorden påverkas man också av COVID-19. Qantas har satt de flesta av sina Boeing Airbus A380-flygplan på marken medan Air New Zeeland minskar sina internationella flygningar med 85 procent. Samtidigt minskar man sina inrikesflygningar med 30 procent.

(Foto: Kohei Kanno)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.