Kraftfulla åtgärder från Norge krävs för att rädda Norwegian

Norwegian hade förväntat att leverera ett positivt resultat för 2020, men coronaviruset stoppade den möjligheten. Bolaget jobbar löpande med att minska kostnaderna ytterligare. Coronakrisen har dock gjort att kraftfulla och extraordinära åtgärder från den norska regeringens sida är nödvändiga för att stärka bolagets likviditet i en kritisk fas.

”Vi tycker att det är mycket bra att den norska regeringen minskar avgiftstrycket för norsk luftfart men det är dessvärre inte tillräckligt med tanke på den oerhört krävande situation vi nu befinner oss i. Vi behöver omedelbara konkreta åtgärder som stärker likviditeten betydligt på kort sikt. Signalerna om att det jobbas med olika lösningar i nästa steg är helt avgörande. Vi ber att dessa kommer snarast. Samtidigt gör vi nu allt vi kan för att genomföra alla de åtgärder som är nödvändiga för att minska de ekonomiska förlusterna som den här situationen orsakar oss, oavsett hur smärtsamma de är”, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

Norwegian har genomfört en betydande omstrukturering av verksamheten och informerade marknaden i februari att bolaget räknade med positivt resultat för 2020. Under 2019 vidtog Norwegian ett flertal åtgärder för att minska kostnaderna. Det interna sparpaketet #Focus2019 resulterade i en besparing på 2,3 miljarder NOK. Under 2020 har bolaget vidtagit ytterligare åtgärder för att förbättra resultaten med ytterligare 1,5 miljarder NOK. Oroligheterna på kapitalmarknaden har resulterat i att det i praktiken inte längre är möjligt att få lån och krediter och därmed inte möjligt att finansiera verksamheter på vanligt sätt. Coronaviruset har därmed skapat en helt extraordinär situation för Norwegian där den norska regeringen inom några veckor måste agera för att flygbolaget ska överleva.

Det senaste året har Norwegian sålt 24 flygplan och minskat produktionen med 15 procent jämfört med 2018, och det innan bolaget drabbades av coronavirusets effekter. Bolaget har även en försiktig strategi för bränslesäkring, fuel hedging och har bara låst 25 procent av den förväntade bränsleförbrukningen på en relativt låg nivå.

(Foto: News Øresund – Johan Wessman)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.