SAS stoppar stora delar av sina flygningar – 10 000 anställda permitteras tillfälligt

Som en följd av effekterna av coronaviruset, COVID-19 och de åtgärder som myndigheter har vidtagit är efterfrågan på flygresor nu i princip obefintlig. SAS har därför beslutat att pausa merparten av verksamheten från och med måndagen den 16 mars fram till dess att det åter finns förutsättningar att bedriva kommersiell luftfart.

Med omtanke om våra kunder kommer SAS de närmaste dagarna så långt det är möjligt att upprätthålla en viss trafik, i syfte att möjliggöra hemresor från olika destinationer. Detta skriver SAS i ett pressmeddelande där man gått ut med att merparten av bolagets verksamhet stoppas från och med måndag den 16 mars. Orsaken är att det i princip inte finns någon efterfrågan alls på flygbiljetter.

Beslutet att stoppa nästan alla bolagets flygningar innebär att SAS tyvärr tvingas till tillfälliga personalneddragningar som omfattar upp till 10 000 medarbetare, vilket motsvarar ungefär 90 procent av den totala arbetsstyrkan. Neddragningarna kommer att genomföras i alla delar av verksamheten, i enlighet med nationella regelverk. Enligt SAS VD Rickard Gustafson kommer man att fortsätta flyga till viktiga destinationer som London och Frankfurt samt på viktiga inrikeslinjer. Hur detta kommer att påverka enskilda linjer är i nuläget inte känt.

Under den presskonferens som SAS höll på söndagen sade VD Gustafson även att han förväntar sig konkreta förslag från regeringen för hur man ska hjälpa SAS att ta sig igenom det nuvarande läget. Dock har SAS just nu en god likviditet, men hur länge detta kommer att gälla är osäkert. Rickard Gustafson efterfrågar även en snar lösning så att bolaget ska slippa säga upp svensk personal och att en möjlighet till korttidspermitteringar blir möjlig i Sverige i likhet med i Norge och Danmark.

SAS genomför dessa åtgärder i syfte att kunna återgå till normal verksamhet så snart läget gör det möjligt. Det är inte känt hur länge SAS neddragning av verksamheten kommer att pågå och om den framöver kommer att utökas till ett totalt flygstopp. Målet är att så snabbt som möjligt kunna återgå till relativ normal trafik och att inte säga upp någon personal.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.